Přebor školy v šachu 9. ročník

Ve středu 21. března se sešli školní šachisté v tělocvičně, aby se již podeváté utkali o nejlepšího hráče královské hry na naší škole. Počtem účastníků to byl sice historicky nejslabší ročník, ovšem kvalitní a napínavé partie nepostrádal. Kořením turnaje byl, kromě nominace na okresní kolo, také fakt, že se bojuje teprve o třetího vítěze v historii. Čtyřikrát kraloval Jakub Krupička, po něm také čtyřikrát v řadě Míša Nová. Ani jeden z nich k nám na školu už nechodí, takže je na trůnu musel někdo vystřídat.

V mladší kategorii hrálo 10 žáků švýcarským systémem a vítězem se dle papírových předpokladů stal Ondřej Popovský. Ten ani jednou nezaváhal a zaslouženě ovládl pořadí žáků prvního stupně. Stříbrnou příčku obsadil Petr Peták a bronzovou Radim Novák. Čtyřčlenné družstvo do okresního kola doplní bramborový Matyáš Buk. Oceněná byla také na prvním stupni pátá Eliška Žitníková, která se stala nejlepší hráčkou turnaje.

V kategorii žáků 6. - 9. tříd se utkali hned na úvod největší favoriti turnaje Lukáš Malý a David Lang. Druhý jmenovaný potvrdil roli favorita  a svého staršího protivníka ve nyrovnané partii porazil. V hracím systému každého s každým přehrál David Lang všechny své soky a zaslouženě získal prestižní cenu za přeborníka školy. Za druhým Lukášem Malým se umístil na třetí příčce Josef Švec a na 4. místě (zaručujícím nominaci do okresu) svorně David Strnad a Samuel Kolak.

Rád bych poděkoval všem zúčastněným hráčům a hráčkám a také bratrům Bukům ze Sokola Buštěhrad za bezchybnou organizaci celého turnaje. Příští rok nás čeká jubilejní 10. ročník, už teď se těšíme.

Mgr. Václav Barták

Kompletní statistiky a výsledky najdete na stránkách chess-results (1. stupeň, 2. stupeň)

 

21. října 2015