11. hodina vaření
CARROT CAKE
Těsto: 4 vejce, 1 a čtvrt hrnku oleje (i olivový), 1,5 hrnku hnědého cukru, 2lžičky vanilkového extraktu (nebo javorového sirupu nebo medu), 2 hrnky polohr.mouky, 2 rovné lžičky kypřící sody, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice, 3 hrnky nastrouhané na hrubo mrkve (8-10ks, cca 300g), 1 hrnek drcených vlašských ořechů
Krém: 500g mazací sýr (Lučina, Philadelphia, tvaroh), 1 hrnek cukru moučka, 1 lžička vanilk.extrakt (javor.sirup nebo medu), šťáva z 1 citronu, 2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala)
Vyšleháme vejce, cukr, extrakt. Přidáme suché přísady, olej. Nakonec mrkev a ořechy. Nalijeme do dortové formy. Pečeme cca 1h 175stupnů. Dort necháme vychladnout, podelně rozpůlíme, natřeme 1/3 polevy, přiklopíme, a celý dort potřeme zbylou polevou. Necháme uležet, nejlépe do druhého dne.
Dort můžeme posypat rozmixovanou částí upečeného těsta, nebo ozdobit plátky mandlí či mrkviček z marcipánu.
TĚSTOVINOVÝ SALÁT
1 sáček těstovin (nejlépe vrtulí)
Zelenina (např. rajčata, okurky, papriky, ledový salát, cibule, mrkev..)
Sýr (+ šunka)
Olivy – rozpůlené nebo vcelku
½ - 1 kelímek jogurtu
2 – 3 lžíce majonézy
Sůl, pepř
Olivový olej
Svazek petrželky
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, po uvaření slijeme, promícháme s asi 2mi lžíceli olivového oleje a necháme vychladnout. Zeleninu a sýr nakrájíme na kostičky. Těstoviny promícháme se zeleninou, sýrem. Dle množství salátu přídáme polovinu nebo celý kelímek jogurtu a 2 – 3 lžíce majonézy. Osolíme, opepříme a přidáme svazek petrželky. Necháme uležet a servírujeme.
TIP: můžete experimentovat s různými bylinkami a koření, přidat chilli, sušená rajčata, bazalku.. Také můžete zkusit různé druhy sýra (niva, blaťácké zlato, uzený sýr, balkánský sýr apod.)
12. května 2015