11. hodina vaření

Na začátku roku někteří z nás ani neuměli oškrábat brambory. Stále se ale zlepšujeme a učíme se složitější recepty. Tento týden jsme měli delší lekci kvůli náhradám a proto jsme se odhodlali k náročnějšímu dezertu. Společně jsme tedy upekli mrkvový dort. Každý si také mohl vytvarovat svou vlastní mrkvičku z marcipánu a pak jsme jimi dort ozdobili. Během toho, co se nám pekl korpus v troubě jsme si připravili těstovinový salát. Zmizel tak rychle, že jsme ho nestihli ani vyfotit!
 
Dort jsme nechali uležet do druhého dne a společně ho snědli o velkou přestávku v úterý. Pokud byste si chtěli vyzkoušet naše dobroty, v přiloženém dokumentu máte oba recepty. 
 
Bc. Markéta Hanzlíková

 

CARROT CAKE

Těsto: 4 vejce, 1 a čtvrt hrnku oleje (i olivový), 1,5 hrnku hnědého cukru, 2lžičky vanilkového extraktu (nebo javorového sirupu nebo medu), 2 hrnky polohr.mouky, 2 rovné lžičky kypřící sody, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice, 3 hrnky nastrouhané na hrubo mrkve (8-10ks, cca 300g), 1 hrnek drcených vlašských ořechů

 

Krém: 500g mazací sýr (Lučina, Philadelphia, tvaroh), 1 hrnek cukru moučka, 1 lžička vanilk.extrakt (javor.sirup nebo medu), šťáva z 1 citronu, 2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala)

 

Vyšleháme vejce, cukr, extrakt. Přidáme suché přísady, olej. Nakonec mrkev a ořechy. Nalijeme do dortové formy. Pečeme cca 1h 175stupnů. Dort necháme vychladnout, podelně rozpůlíme, natřeme 1/3 polevy, přiklopíme, a celý dort potřeme zbylou polevou. Necháme uležet, nejlépe do druhého dne.

 

Dort můžeme posypat rozmixovanou částí upečeného těsta, nebo ozdobit plátky mandlí či mrkviček z marcipánu.

 

TĚSTOVINOVÝ SALÁT

1 sáček těstovin (nejlépe vrtulí)

Zelenina (např. rajčata, okurky, papriky, ledový salát, cibule, mrkev..)

Sýr (+ šunka)

Olivy – rozpůlené nebo vcelku

½ - 1 kelímek jogurtu

2 – 3 lžíce majonézy

Sůl, pepř

Olivový olej

Svazek petrželky

 

Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, po uvaření slijeme, promícháme s asi 2mi lžíceli olivového oleje  a necháme vychladnout. Zeleninu a sýr nakrájíme na kostičky. Těstoviny promícháme se zeleninou, sýrem. Dle množství salátu přídáme polovinu nebo celý kelímek jogurtu a 2 – 3 lžíce majonézy. Osolíme, opepříme a přidáme svazek petrželky. Necháme uležet a servírujeme.

 

TIP: můžete experimentovat s různými bylinkami a koření, přidat chilli, sušená rajčata, bazalku.. Také můžete zkusit různé druhy sýra (niva, blaťácké zlato, uzený sýr, balkánský sýr apod.)

 

12. května 2015