Zámek + městský úřad + zatmění Slunce = vydařená výuka mimo školní lavice

„Obec je základní územní jednotkou ČR, která sama sebe spravuje a rozhoduje o důležitých záležitostech občanů,“ tak zní základní definice obce, kterou by měl chápat každý žák základní školy. Aby děti skutečně pochopili, co se za těmito slovy skrývá v každodenním životě, a aby získaly o obecních záležitostech hlubší povědomí, opustili jsme v pátek 19. března se šestou třídou školní lavice a šli navštívit městský úřad v Buštěhradě. Do krásného jarního dopoledne jsme vlastně vyrazili se dvěma cíly - dozvědět se více o svém městě a jeho správě a zároveň shlédnout za pomoci vybavení buštěhradských technických služeb zatmění slunce.

Nejprve jsme zamířili do prostor městského úřadu, kde jsme měli více než pověřeného průvodce, resp. pověřenou průvodkyni. Byla jí starostka města Ing. arch. Daniela Javorčeková, která se už před nástupem do své funkce výrazně angažovala v záchraně a obnově buštěhradského zámku, v jehož budově úřad sídlí. Děti se seznámily s fungováním úřadu, navštívily pracovnu paní starostky, ale i další oddělení, jako matriku nebo účtárnu. Dozvěděly se, jak vysokým rozpočtem město disponuje, které pro děti každodenní a běžné služby zajišťuje, a že z prostředků města jsou financovány třeba i samotná škola Oty Pavla nebo základní umělecká škola. Na matrice viděly v praxi moderní propojení úřadu místní samosprávy se státní správou a také zjistily, že Buštěhrad má aktuálně už více než tři tisícovky obyvatel (přesné číslo k pátku 19. března 2015 bylo 3 111 obyvatel).

Měli jsme možnost navštívit také oddací místnost nebo sál, ve kterém zasedá zastupitelstvo města, a vysvětlili jsme si jeho úlohu. Následný plán spojit návštěvu nedalekých technických služeb, které zřizuje také městský úřad, se sledováním částečného zatmění slunce vyšel ideálně. Když jsme opouštěli budovu zámku, zatmění právě vrcholilo a skrze svářečské helmy jej děti mohly skvěle pozorovat. Pracovníci technických služeb nás pak provedli dílnami, ukázali vozový park, i nejrůznější stroje, které používají při péči o pořádek a zeleň ve městě.

Děkujeme paní starostce i zaměstnancům městského úřadu za milé přijetí i zajímavé informace a pracovníkům technických služeb za umožnění bezpečně sledovat jedinečný astronomický úkaz. Plánovaný program se vydařil i díky vzornému chování třídy.

Mgr. Jan Vtípil

 

 

25. března 2015