Učení naruby

Ve středu jsem měla svátek jako všichni učitelé. V tento den jsem si tedy udělala pohodu a neučila jsem. Mé místo zastoupily děti ze třetí třídy. Již několik dní předem si rozdělily předměty a domluvily se, co kdo bude učit. Zastoupily mě vzorně. Připravily se velice pečlivě a bylo vidět, že jim s přípravou hodně pomohli rodiče.

Do školy nastoupilo ráno několik nových učitelů vybavených pracovními listy, připravenými didaktickými hrami, poznámkami a kartičkami, kde měli přesně zapsáno co na tabuli. Já jsem zasedla do lavice a stala jsem se žáčkem. Samozřejmě jsem pěkně otravovala, opisovala a v samostatné práci nadělala spoustu chyb (byly od učitelů vzorně opravené).

Veškeré pracovní listy byly druhý den opravené a diktáty oznámkované. Děti a hlavně já jsme si to užily. Z mého pohledu to bylo velmi přínosné, protože jsem zase zjistila, jak je to dlouhé jen sedět a poslouchat. Děti zase zjistily, že připravit se na hodinu a vše pak opravit může být zábavné, ale dělat to každý den by je také nebavilo. Brzy si to zase zopakujeme.

Dana Odvárková

 

30. března 2007