Oslava Halloweenského svátku na ZŠ Buštěhrad

První celoškolní projektový den máme již za sebou. Jedním z nejzdařilejších projektů byl projekt Irsko – po stopách starých Keltů. Projektu předcházela návštěva jediného keltského muzea v Nižboru u Berouna. Informace o jejich způsobu života i jejich zvycích, se kterými nás seznámil skutečný druid, nás inspirovala natolik, že jsme se rozhodli v projektu pokračovat a keltský svátek Halloween, který se k nám oklikou vrací přes Ameriku, znovu oživit.

A tak se na jedno celé dopoledne změnila chodba školy v dílnu, kde se asi šedesát dětí pokusilo vyrobit z dýně Halloweenského pumpkina. Chvílemi nebylo jasné, zda vítězí žáci nebo dýně, ale nakonec vše dobře dopadlo a pupkinové byli umístěni v prostorách školního hřiště, kde čekali na přítmí, aby mohli zazářit v plné kráse. A aby oslava Halloweenu byla úplná, pozvali jsme do školy několik strašidel. Když se začalo stmívat, začala se kolem školy rojit strašidla různých podob a velikostí od smrtek počínaje, bezhlavými rytíři konče. Z původního počtu sedmdesáti čtyř přihlášených strašidel jich přišlo téměř dvakrát tolik. Masky pak soutěžily na dvanácti stanovištích, kde plnily náročné strašidelné úkoly, jako například hledat v láhvi s hnusem ztracený klíč.

Strašidlům ztěžovala soutěžení téměř absolutní tma. Ale protože strašidla jsou strašidla, tak se svého úkolu zhostila velmi dobře. Žádné z nich nezabloudilo, ani se nevylekalo jiného strašidla. Po vyhlášení vítězného strašidelného družstva čekalo na všechna strašidla opékání již nestrašidelných vuřtů a posezení u táboráku. Celému strašidelnému rojení přihlíželo množství rodičů, kteří si čekání na svoje soutěžící ratolesti vyplnili prohlížením někdy až neskutečných tvarů vyřezávaných dýní. Bylo opravdu na co se dívat.

„Strašidlům“ i všem přítomným se večer velmi líbil, neboť i počasí vydrželo a po pár kapkách se umoudřilo. Od dohořívajícího táboráku se nikomu domů nechtělo, a tak ještě přišla ke slovu i kytara. Rozcházeli jsme se s tím, že příští rok vylepšíme celou akci ještě průvodem po městě. A už teď se začínáme těšit.

 

2. listopadu 2006