Statečný boj v okresním kole basketbalových přeborů

Nemocemi oslabený tým naší školy se ve čtvrtek 19. února zúčastnil okresního kola basketbalových přeborů hráčů 8. a 9. tříd. Do bojů na 14. ZŠ v Kladně nakone vyrazila z Buštěhradu pouze pětice statečných – Pavel Kyndl, Ondřej Černý, Václav Pesl, Honza Hartman a Martin Kindl. To znamenalo nejen omezení taktických možností nebo značné fyzické vytížení této pětky, ale hráči věděli, že případné nastřádání čtyř osobních chyb znamená oslabení týmu o jednoho hráče.

V prvním zápase nám byl soupeřem favorit skupiny, kladenská 1. ZŠ, v sestavě s řadou aktivních basketbalistů, včetně tria ligových. Přesto naši dlouho drželi přijatelný rozdíl ve skóre a až náš oslabený důraz v obraně, způsobený hned u několika hráčů hrozbou vyfaulování, umožnil basketbalově nesporně kvalitnějšímu soupeři odskočit na konečný více než dvaceti bodový rozdíl ve skóre. Ve druhém utkání jsme ale herně jasně dominovali proti pravidelně střídající 6. ZŠ Kladno. Naše nízká produktivita v zakončení sice znamenala pouze střídmé vítězství 4:3, pro pětici bojujících hráčů bylo přesto zaslouženou odměnou za náročný den strávený na palubovce 14. ZŠ, jejímuž týmu podlehla ve svém závěrečném utkání. V něm se už výrazně projevila únava celé sestavy a také šrámy z prvních zápasů.

Buštěhradská „pětka“ zanechala v okresním kole při bilanci jedné výhry a dvou proher pozitivní dojem a to nejen díky své bojovnosti. Bohužel nás trápila větší úspěšnost v zakončení, která se projevila na celkově výrazně záporném skóre. V útoku tým kombinačně i individuálně táhlo trio Václav Pesl – Pavel Kyndl – Martin Kindl, Ondřej Černý na pivotu výtečně plnil taktické  pokyny a sbíral důležité obranné doskoky. Bojovníkem týmu a základním kamenem tvrdé obrany byl pak Honza Hartman, který navíc dokázal v případě hrozby vyloučení změnit styl bránění a vedle srdíčka ukázal i schopnost ovládnout své emoce. Na kluky jsem byl přes zápornou výsledkovou bilanci skutečně hrdý.

Jan Vtípil, učitel ZŠ Buštěhrad a trenér školního týmu v basketbale

 

25. února 2015