První kroužek vaření v nové kuchyňce

V měsíci leden se ve školní kuchyňce děly velké věci. Malovalo se, upravovala elektrika a voda, montovala nová kuchyňská linka, zapojoval bojler s teplou vodou, další sporák a lednice. Zároveň bylo zakoupeno nové kuchyňské nádobí, jako hrnce a pánve, mísy, dále malé spotřebiče – šlehač, tyčový mixér a další.

První týden v únoru bylo vše dokončeno a dne 9.2. a 16.2. 2015 se tedy mohly konečně uskutečnit další hodiny kroužku vaření.

V měsíci únor se zaměříme na italskou kuchyni. Začali jsme tedy s typickou polévkou Minestrone. Tato polévka má v Itálii asi takovou tradici jako náš vánoční bramborová salát. Každá rodina má jiný recept, někdy i po generace předávaný a zajisté ten jejich je ten nejlepší.

Dále jsme připravili jednoduché těstoviny s rajčatovou omáčkou a čerstvou bazalkou a jako dezert jablíčka v těstíčku obalovaná ve skořicovém cukru.

Vaření v nové kuchyňce se všem líbilo. Děti měli dostatek prostoru pro přípravu pokrmů a také na mytí nádobí, jelikož nyní máme kuchyňské dřezy dva. Bylo ale také legrační pozorovat, jak ještě nejsme zvyklí na rozvržení kuchyně a děti často nádobí chvíli hledaly.

Příští hodinu budeme pokračovat italskou kuchyní a naučíme se upéct pravou italskou pizzu.

Bc. Markéta Hanzlíková

Recepty:

MINESTRONE

1 l vývaru (zeleninového nebo kuřecí)

100 g slaniny (nebo italské pancetty) – možno vynechat

1 lžíce rajčatového protlaku  

zelenina dle výběru (např.:1 cuketa, 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, paprika)

bílé fazole (přes noc namočené a uvařené nebo z konzervy – ty je ale nutné propláchnout)

cibule

česnek

 uvařené těstoviny (kolínka, mušličky, nalámané špagety,..)

tymián * olivový olej * sůl * pepř

V hrnci zahřejeme trochu oleje, vložíme na něj na kostičky pokrájenou slaninu bůčku. Vše krátce orestujeme. Do směsi přidáme nasekaný česnek a cibuli, postupně veškerou nakrájenou zeleninu a znovu restujeme. Nakonec přimícháme protlak a naposledy krátce restujeme. Základ zalijeme vývarem a společně vaříme zhruba 20 minut. Poté polévku dochutíme tymiánem Při podávání vložíme do talíře vařené těstoviny, zalijeme je polévkou.

TIP: Zkuste na závěr přidat bazalkové pesto a nastrouhaný parmazán.

ŠPAGETY S RAJČATOVOU OMÁČKOU

500 g špaget

Na omáčku:

500 g rajčat

1 cibule

2 stroužky česneku

3 lžíce olivového oleje + trochu na dokončení

sůl, pepř

čerstvá bazalka

sýr na posypání

Dáme vařit těstoviny dle návodu. Než se začne vařit voda na těstoviny, připravíme omáčku. Na olivovém oleji osmažíme cibuli, až zesklovatí. Přidáme nakrájená rajčata na kostičky. Osolíme, opepříme a zvolna dusíme. Pokud jsou rajčata hodně vodnatá, hrnec s omáčkou nepřikrýváme, aby se voda vypařila. Když omáčka zhoustne, přidáme najemno nakrájený česnek. Hotové těstoviny slijeme, rozdělíme na talíř. Posypeme je sýrem, přelijeme omáčkou, zakapeme olejem a nakonec přidáme natrhanou bazalku.

TIP: Omáčku můžete obměňovat přidáním zeleniny, oliv, kaparů, sušených rajčat,..

SMAŽENÁ JABLÍČKA

asi půl kila jablek

olej na smažení

moučkový cukr se skořicí na posypání

těstíčko:

¼ l mléka

2 vejce

¼ kg hladké mouky

Lžíce cukru

Špetka soli a prášku do pečiva

V míse rozšleháme vejce, mouku, sůl, prášek do pečiva mléko, cukr v hladké těstíčko. V něm obalujeme oloupaná, jádřinců zbavená a na plátky nakrájená jablka. Smažíme na oleji do zlatova a obalujeme v cukru se skořicí.

TIP: Zkuste do těstíčka přidat 2 lžíce rumu nebo bílého vína (tak by to udělali Italové)

 

17. února 2015