Maraton dopisů

Devátá třída se v prosinci zapojila do jedinečné akce pořádané Amnesty International – Maraton psaní dopisů. Jedná se o psaní dopisů podpory nespravedlivě vězněným, pronásledovaným a utlačovaným lidem. Lidé z celého světa společně píší dopisy solidarity přímo konkrétním případům nebo i vyšším autoritám, které mohou pomoci případy začít prošetřovat. Letošní rok se tato akce snaží podpořit 12 případů lidí a komunit, které reprezentují porušování lidských práv.

Pro naši třídu jsme vybrali tři případy, kterým jsme se chtěli věnovat. Liu Ping z Číny, která je odsouzena k 6,5 letům vězení za protikorupční aktivity; Raír Badawí ze Saudské Arábie, blogger, který byl odsouzen k 7 letům vězení a 600 ranám bičem za založení diskusního fóra, kde mohli lidé diskutovat o společenském dění a politice. Posledním případem byla Chelsea Manning z USA byla odsouzena k 35ti letům ve vojenském vězení za zveřejnění dokumentů odhalující potenciální porušování lidských práv a nedodržování mezinárodního humanitárního práva pro WikiLeaks.

Podařilo se nám společně napsat 8 dopisů zmíněným případům a jeden dokonce Baracku Obamovi. Celkem se zatím odeslalo 14802 dopisů v České Republice… Celosvětový počet ještě není znám, ale minulý rok bylo napsáno téměř 2,4 milionů dopisů!

Možná nedokážeme změnit celý svět… Ale třeba můžeme změnit jeden život…

Pozn.: Věděli jste, že i Václav Havel v době svého věznění dostával díky Amnesty International mnoho dopisů z celého světa? Od lidí, kteří ho vůbec neznali, ale chtěli mu napsat, že v tom není sám. A aby nepřestal doufat ve svobodu.

Více informací na stránkách organizace.

Bc. Markéta Hanzlíková

 

Ke stažení

7. ledna 2015