Projekt s 8. třídou – „Vyhodit nebo nevyhodit?“

V týdnu 15. – 23.11.2014 proběhla v celé Evropě kampaň Týden globálního vzdělávání. V letošním roce se Týden globálního vzdělávání zaměřil na téma potravinové bezpečnosti a zodpovědné spotřeby jídla. Proto byla vytvořena mezinárodní kampaň „FOOD RIGHT NOW – Postavme se hladu!“.

Ve dnech 18. – 19.11.  se žáci 8. Třídy se pod vedením paní učitelky Hanzlíkové a paní učitelky Oherové účastnili jedinečného projektu „Víme co jíme!“. Akci zaštítila a finančně podpořila organizace Člověk v tísni. Z celé České republiky bylo vybráno 15 škol, které se akce mohly zúčastnit a obdržet finanční podporu na realizaci projektu. Projekt naší školy jsme nazvali „Vyhodit nebo nevyhodit?“

První den žáci tvořili informační plakáty týkající se plýtváním potravinami v ČR a ve světě, rozumné spotřeby potravin, uhlíkové stopy vybraných jídel, úsporné využití potravin do posledního kousku a také rad babiček, jak skladovat potraviny. Žáci dostali zadání s předstihem, proto byly všechny skupiny pečlivě připraveny. Plakáty tvořili dle vlastní fantazie s pomocí kvalitních akrylových barev na velké kartony. Obojí bylo možné zakoupit díky podpoře Člověka v tísni. Na konci prvního dne žáci sestavili otázky pro anketu. Každý z nich sám jeden list vyplnil a odnesl si další tři domů pro rodiče, prarodiče, sourozence a kamarády.

Druhý den byl zaměřen na diskuzi se školní jídelnou ohledně plýtvání potravinami a možnostech využití lokálních zdrojů ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Otázky pro diskuzi s vedoucí školní jídelny vymysleli žáci úplně sami a také sami vedli debatu. Následně našli farmy a sady v okolí města Buštěhrad, které předloží vedoucí školní jídelny k promyšlení.

Dále žáci společně s paní učitelkou Hanzlíkovou vyšli do ulic města Buštěhrad a položili otázky z ankety obyvatelům Buštěhradu a také úředníkům městského úřadu včetně paní starostky. Po návratu do školy spojili všechny odpovědi anket z domova i z města Buštěhrad a vyhodnotili je.

Dne 27.11. byla akce završena veřejnou projekcí filmu festivalu Jeden Svět – „Z popelnice do lednice“. Žáci zde prezentovali svou práci a výsledky ankety, proběhla projekce filmu s následnou diskuzí. 

Bc. Markéta Hanzlíková

 

9. prosince 2014