Svatý Martin ve 2.A

Na svatého Martina se konaly posvícenské hody, jejichž neodmyslitelnou součástí byla pečená husa a svatomartinské pečivo - rohlíky, které připomínaly podkovy .
O sv. Martinovi se vypráví legendy a jsou známé pranostiky - ta nejznámější je o tom, že Martin přijede na bílém koni. To se letos nesplnilo, ale na svátek Martina, jsme si upekli rohlíčky. Nejdříve jsme si přečetli legendy, vypracovali pracovní listy. Poté jsme oblékli zástěry a pustili se do pečení. Rohlíčky byly výborné. Děti odnesly (jen některé - ostatní je snědly ještě před příchodem domů) na ochutnání a některé maminky je musely na nátlak dětí doma upéci. Přikládám recept:

Suroviny:

Na těsto:

 540 g polohrubé mouky
 360 g Hery 
 kelímek smetany ke šlehání 31%
špetka soli

 Na náplň:

150 g pomletých vlašských ořechů
150 g moučkového cukru
1 bílek ( žloutek použijeme na potření rohlíčků )
lžíce rumu (my to měli bez rumu)

Postup přípravy receptu:

Do mouky nastrouháme tuk, přidáme zbytek ingrediencí a ručně nebo v robotu vypracujeme vláčné těsto. Odložíme v mikrotenovém sáčku do lednice a připravíme si náplň. Jednoduše tak, že suroviny na náplň promícháme v misce.

Těsto rozdělíme na 6 dílů a každý díl malým válečkem rozválíme do kruhu. Výška těsta je cca 4mm. Rádýlkem vykrojíme 8 výsečí a na širší stranu dáme lžičku náplně. Smotáme do tvaru rohlíčku, klademe na plech vystlaný papírem na pečení, pomašlujeme žloutkem.
Dáme péci do trouby předehřáté na 180 st. Pečeme cca 20 minut. Horké pocukrujeme.


Přejeme Vám dobrou chuť
Pekaři z 2.A a Dana Odvárková Dis.

 

18. listopadu 2014