8. ročník Přeboru školy v šachu 21.10.2014

8. ročník Přeboru školy v šachu se (jako základní kolo Mistrovství ČR škol) odehrál v úterý 21. října v krásně rekonstruované tělocvičně. Na startu jsme bohužel zaznamenali rekordně nízkou účast – o titul Přeborník školy se rozhodlo bojovat jen 18 žáků a žákyň.
Žáci prvního stupně (7 účastníků) odehráli turnaj systémem každý s každým. Vítězem se stal suverénně Ondra Popovský s plným počtem 6 bodů před Petrem Petákem s 5 body. Lepší pomocné hodnocení vyneslo 3. místo Radimu Novákovi. Celkově čtvrtá Saša Mayrhoferová se stala nejlepší dívkou prvního stupně.
Jedenáct účastníků z druhého stupně sehrálo sedmikolový turnaj švýcarským systémem. Roli jasného favorita zvládla s přehledem Míša Nová (7 bodů) a stala se počtvrté (a naposledy) Přeborníkem školy. Zajímavostí je, že přesně totéž se v prvních čtyřech ročnících povedlo Kubovi Krupičkovi. Na historicky třetího Přeborníka si tedy musíme rok počkat. Druhý Lukáš Malý (6 bodů) a třetí David Lang (5 bodů) potvrdili, že byli právem v družstvu školy, které se v loňském ročníku probojovalo až na Mistrovství ČR, kde obsadilo krásné 11. místo. 
Na organizaci turnaje se vedle školy podílela Šachová škola Anatolije Karpova (p. Mayrhofer), role hlavního rozhodčího se ujal Václav Buk. Turnaj proběhl díky dobré přípravě a sportovnímu přístupu všech hráčů naprosto hladce, takže už v poledne předávala paní ředitelka ocenění nejlepším. Z nich budou sestavena družstva, která budou školu reprezentovat v Okresním kole a obhajovat loňské vítězství (1. stupeň) a 2. místo (2. stupeň).

Pavel Buk

 

23. října 2014