5. třída - Škola v přírodě

Ze školy v přírodě se páťáci, plni zážitků, vrátili teprve před pár dny.

Tentokrát se škola v přírodě pod dozorem třídní učitelky Markéty Sedelmayerové, Gabriely Plaché a Blanky Nožičkové konala v Rekreačním středisku Březová u Rokytnice nad Rokytnou, v krásném lesnatém kraji Vysočiny, v jednom z několika středisek společnosti Stan, Outdoor aliance, s.r.o., která pořádá nejen tématicky různě zaměřené školy v přírodě, víkendové pobyty, ale i letní tábory pro děti. My jsme si vybrali program Insignia na téma středověk a ve stejném duchu jsme pro děti připravili i večerní aktivity.

Při příjezdu jsme sice byli zaskočeni, že nás ubytovali do jiného srubu, než bylo v plánu, navíc se starým nábytkem, ale brzy nám bylo jasné, že většinu času budeme trávit venku. S místním školeným instruktorem Wraniorem děti postupně střílely z luku, hrály na středověké rytíře, rozdělávaly oheň, prolézaly lanové centrum, šplhaly po horolezecké stěně, skákaly na trampolíně, chytaly umělé ryby z raftů, stavěly chýše a pasti na divokou zvěř.

Při večerním programu hrály celotýdenní hru, byly rozděleny do jednotlivých hradů, navrhly a namalovaly ke svým hradům erby, připravovaly jídla podle středověkých receptů, tančily a zpívaly na středověkou lidovou hudbu, zakládaly herbář a lakovaly dřevěné krabičky. Dvakrát si zatančily na místní venkovní diskotéce, opékaly špekáčky, zpívaly u ohně, zažily i noční bojovou hru v lese. V rámci jednotlivých hradů děti postupně luštily tajenky a plnily různé úkoly, věděly, že musí dbát na úklid pokojů a snažit se o slušné chování. Dukáty, které získávaly za všechny aktivity se sčítaly a družiny nejúspěšnějších hradů byly na konci pobytu oceněny. Každý si našel svoje místo a oblíbenou činnost. Počasí bylo krásné, i jeden malý deštík byl všem příjemný.

Ráda bych touto cestou ještě jednou poděkovala Gabriele Plaché za pomoc při přípravě i realizaci týdenní hry a za krásné fotky, Martinovi Plachému za vyřezání dřevěných erbů, Blance Nožičkové za pomoc při zakládání herbářů a uvedení do tajů středověké kuchyně. Oběma kolegyním za skvělý přístup k dětem a vytvoření přátelské atmosféry.

Děkuji i dětem za snahu o kamarádské vztahy a vzájemnou pomoc .

Třídní učitelka Markéta Sedelmayerová

 

14. května 2014