Horkem rozpálený hrad Červený Újezd

Dne 20.června 2013 žáci 2.A a 1.B navštívili Hrad Červený Újezd. I když bylo velké horko, na hradě nám bylo velice příjemně. V hradní krčmě nás přivítali čajem a pohankovou plackou.
Poznávací výlet obsahoval prohlídku muzea českého venkova a rytířské axpozice, prohlídku skanzenu i arboreta v hradních zahradách.
Tato soukromá stavba vznikla v letech 2001-2002. V interiéru hradu se nachází rozsáhlé muzeum českého venkova. Tato stálá expozice zahrnuje na 4000 exponátů pocházejících z celé České republiky i sousedního Slovenska a ukazuje každodenní venkovský život v období 17. - počátku 20. století.
Při prohlídce jsme navštívili dílny tradičních řemesel (kovář, mlynář, pekař, řezbář, bednář, řezník, kolář, brusič, švec), obytné světničky z různých krajů (Podkrkonoší, Chodsko, Litomyšlsko, Morava, Slovensko, Chebsko) vybavené malovaným nábytkem, selskými kroji a dalšími předměty lidové kultury.
Pro žáky byl nejzajímavější Rytířský sál a Zbrojnice, kde viděli palné i sečné zbraně, brnění včetně turnajové zbroje s obrněným koněm doplněné kůžemi medvědů, dále unikátní repliku třicetihlavňového kanónu, tarasnice, komorové pušky a gotické arkebuzy.
Dále jsme viděli v tomto roce nově otevřenou funkční brusičskou dílnu drahokamů doplněnou o unikátní expozici českých polodrahokamů z ukázkami ohromných drahokamů i nerostů z celého světa.
Na závěr prohlídky jsme si zasoutěžili v hledání tajemných rostlin, určování historických předmětů, minerálů a zvířat. Za odměnu jsme dostali drahokamy.
Mgr. Milena Maršnerová a Mgr. Veronika Tichá

 

24. června 2013