Den Země

U příležitosti celosvětového svátku Dne Země, který připadá na 22. duben, uspořádala ZŠ Velvarská v Kladně - Švermově v úterý 23. dubna akci věnovanou školákům v celém Kladně i okolí. Pro děti byl připraven program plný zábavných, a zároveň také vzdělávacích soutěží zaměřených na tento ekologický svátek, rozmístěných nejen v areálu školy, ale i v jeho okolí. Akce se zúčastnily i obě buštěhradské první třídy následované třídou pátou.
Organizátoři pro děti přichystali opravdu mnoho zábavy v podobě otázek týkajících se zvířat a rostlin, se kterými se můžeme setkat jak u nás, tak v dalekých krajích. Na dvou stanovištích z celkových dvanácti museli školáci poznávat názvy rostlin a stromů podle plodů a listů, takže prvňáčci museli zapátrat v paměti, protože s tímto učivem se setkali v prvouce už na začátku školního roku, pro zkušenější páťáky byly oba úkoly také hračkou.
Soutěže byly s přibývajícím časem čím dál tím zajímavější, děti měli například rozeznávat různé druhy škeblí a lastur, přemýšlet o dorozumívání velryb, počítat žirafě obratle nebo hádat zvíře podle zvuku, který vydává. Odpoledne si tedy školáci užili nejen po stránce sportovní – součástí náročné trasy bylo i překonávání překážek v podobě kopců a hrbolatých lesních cest – ale hlavně se dozvěděli spoustu nových informací a oživili si znalosti, která již za své studium stačili nastřádat.
Veronika Tichá
učitelka 1.B
 

 

25. dubna 2013