Školní přebor v šachu 2012/13

Ve středu 17. října 2012 se v tělocvičně ZŠ Buštěhrad konal již šestý ročník tradičního školního přeboru šachu. Turnaje pořádaného jak Základní školou Buštěhrad tak nově Šachovou školou Anatolije Karpova (ŠŠAK) se zúčastnilo 17 mladších žáků z I. stupně a 14 starších ze stupně II.. Účast letos byla o něco menší než v předchozích letech, ale měl vysokou úroveň. Důkazem budiž, že 5 žáků splnilo 4. výkonnostní třídu (2 mladší a 3 starší). Polovina hráčů jsou žáky ŠŠAK a všichni medailisté pravidelně navštěvují šachový oddíl Sokol Buštěhrad.

Hrálo se Švýcarským systémem na 7 kol po 15ti minutách. Hlavními rozhodčími a spolupořadateli byli neodmyslitelně pánové Pavel a Václav Bukovi, jimž patří veliké poděkování. Nesmíme zapomenout zmínit též ředitele pořádajících škol paní Sklenářovou a pana Mayrhofera, díky nimž se celý turnaj mohl uskutečnit.

Velkou motivací bylo vyhlašování nejen 3 nejlepších v každé kategorii, ale i ocenění skokana roku, nováčka roku a nejlepší dívky v každé kategorii. Drobné ceny obdrželi i ostatní zúčastnění. První čtyři v závěrečném pořadí navíc bojovali o účast na okresním kole v Kladně, kde kategorie mladších bude obhajovat prvenství a postup do krajského kola. V kategorii mladších žáků se nakonec nejvýše umístila po velmi vyrovnaném boji Lucie Dvořáková (4. třída) a mezi staršími uhájila příčku nejvyšší z minulého roku Michaela Nová (7. třída).

Mgr. Václav Barták

 

20. října 2012