Je nám skoro deset a můžeme s kolem na silnici

V minulém týdnu se čtvrťáci zdokonalili v dopravní výchově.Výuka probíhá podle metodiky MD - BESIP „Tematický plán dopravní výchovy pro žáky 4. tříd základních škol“. Při výuce se děti v rámci 5 hodin teoretické přípravy seznámí s vybranými ustanoveními pravidel silničního provozu, naučí se rozumět významu dopravních značek a signálů.

V rámci praktické části jsme navštívili dopravní hřiště v Kladně. Děti dostaly základní informace o bezpečnosti jízdy na hřišti a pak začala výuka. Některé děti se proměnily v chodce a další v řidiče. Po zvládnutí svého programu se děti prostřídaly. Další den nás ve škole navštíla pracovnice BESIPU a předala žákům další informace o jízdě na kole. Dopravní výchova se v prvouce probírá každý rok. Osvojení základních pravidel silničního provozu a zvládnutí bezpečného pohybu v dopravní situci zvýší bezpečnost dětí na silnici, kam se mohou jako desetiletí zařadit bez doprovodu dospělé osoby.
Je mi velmi líto, že dopravní hřiště je v tak katastrofálním stavu, vymletý štěrk, zohýbané značky a hlavně obrovský nepořádek. Toto vše nám pokazilo dobrý pocit ze zvládnutých dopravních situací.

Dana Odvárková
 

 

7. října 2012