Setkání našich žáků s vrstevníky v anglickém městě Stoke on Trent

Mnohým z nás se vyplnilo velké přání o navázání užší spolupráce se školami ve Velké Británii. O to víc nás může těšit spolupráce založená na historických událostech. Občan města Stoke on Trent sir Barnet Stross, založil po válce sbírku „Lidice shall live“. Z jeho aktivity vzešly nové, dnešní Lidice. Při oživení této vzpomínky manželi Gerardovými, se zrodila spolupráce a přátelství s naší školu. Manželé Gerardovi nás oslovili, když zjistili, že děti z Lidic navštěvovaly a stále navštěvují právě Základní školu v Buštěhradě.
Dlouho plánovaný přílet našich dětí do města Stoke on Trent byl v květnu tohoto roku opravdu zrealizován, a to nejen u příležitosti vzpomínky 70. výročí vyhlazení Lidic, ale i u příležitosti zavítání olympijské pochodně do města Stoke on Trent na své cestě do Londýna.

Při výběru žáků, kteří se měli do Anglie vypravit, dostali přednost členové tanečního kroužku, muzikanti a zpěváci. Z patnácti vybraných žáků se všichni aktivně zapojili do nácviku. Paní učitelka Sedelmayerová sestavila program z českých lidových písní a tanců. Děti vystoupily dvakrát, poprvé na půdě Blurton Primary school, podruhé v síni centrálního muzea města Stoke. Ohlasy na vystoupení byly více než vřelé. V nažehlených krojích, s flétnami, houslemi, trubkou a bubínky se naše děti staly brzy předmětem zájmu místních redaktorů a reportérů. Často se dostaly před mikrofon či kameru, poskytovaly rozhovory ve své skromné angličtině a pro rozhlasovou stanici BBC dokonce zahrály a zazpívaly českou polku „Pod naším okýnkem“. V tanečních krojích se děti také zúčastnily slavnostního průvodu zakončeného koncertem na oslavu přivítání běžce s olympijskou pochodní. Zvýšeným mediálním zájmem o naši skupinu se podařilo podpořit naše britské přátele Gerrardovi, kteří se příběh Barneta Strosse snaží dostat do širšího povědomí občanů Británie.

Naši žáci měli také možnost ověřit si své znalosti angličtiny. Každý ze žáků byl přivítán svým vrstevníkem, který jej doprovázel po celou dobu pobytu. Mohla tak vzniknout nová přátelství mezi našimi a britskými žáky, což bylo a je hlavním cílem naší cesty do Anglie.

V rámci návštěvy jsme měli možnost seznámit se s tamější způsob výuky v Blurton Primary school, ve Staffordshire University, v YMCA Sportcetrer i při výtvarných dílnách v místní keramické továrně.
Velice záživná byla malá lekce češtiny, kterou dali britským dětem naši žáci. Malí Britové pak posílali své české pozdravy prostřednictvím internetového rádia našim žákům v Buštěhradě.

Zážitky, které si žáci přivezli domů byly stejně velkolepé jako přípravy na olympiádu a věříme, že naše nová přátelství a kontakty přispějí k navázání dlouhodobé spolupráce s lidmi v partnerských školách v Británii.
Zvláštní poděkování patří pracovnicím památníku Lidice, které k uskutečnění této výpravy významně pomohly.

Petr Sejkora, vedoucí zájezdu
Mgr. Markéta Sedelmayerová, garant vystoupení
Mgr. Tereza Vítková, pedagogický dozor

 

11. června 2012