Vědohraní

V pondělí 4. 6. 2012 navštívila 6. třída „Vědohraní“, které každoročně pořádá Matematicko-Fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Žáci tak měli výbornou možnost osobně osahat si a prohlédnout na vlastní oči fyzikální jevy pod odborným vedením vysokoškolských profesorů a docentů. Prohlédli jsme si společně optickou síň, kde žáci pozorovali, co se děje s průchodem světla okem a jak fungují brýlové čočky, jak je možné, že některé předměty v noci světélkují a že existují i předměty, které se rozsvítí a pod černým světlem. Dalším vděčným workshopem byla ukázka „kouzel“ s kapalným dusíkem. A že ke kouzlení bylo místa dost, vždyť jeho teplota dosahuje -196°C. Takováto zima dokázala s různými věcmi hotové divy – měnila barvu diody, nebo jí naopak zhasínala. Velký ohlas mezi diváky vyvolal pokus téměř okamžitého zmrazení gumové hadice, která byla křehká jako sklo a šlo jí rozbít kladivem. Takový mráz dokonce byl zodpovědný za porušení základního fyzikálního zákona – gravitace. Viděli jsme totiž levitovat magnety nad supravodičem.
U další expozice si žáci mohli vyzkoušet, jakou sílu mají v pravé či levé paži nebo jakou gravitační silou jsou přitahováni k Zemi.
Exponáty na Vědohraní téměř dokonale kopírovaly látku, kterou jsme v letošním roce probrali a mě jako učitele těšilo, že naši žáci dokázali uplatnit své znalosti (např. teplota a síla) získané v letošním roce. Druhá polovina exponátů (např. optika, tlak) zase byla vhodným doplňkem jako malý výhled do učiva pro příští rok. Cíl návštěvy, tedy nejen rozšíření učiva a zájmu o fyziku a také matematiku formou zábavných her, byl splněn.

Žáci totiž z výstavy odcházeli plní dojmů a po celou dobu cesty zpět učitelský doprovod zásobovali dotazy z fyziky a matematiky.

Fakulta měla program dobře zorganizovaný, takže jediným negativem pro nás byl nedostatek času prohlédnut si všechny přednáškové sály. Pro žáky byla jistě zajímavým zpestřením i samotná návštěva vysoké školy.

Mgr. Polášková Julie, Bc. Bittner Matyáš
 

 

8. června 2012