Exkurze iQ park v Liberci

Pondělí 12. března bylo pro žáky druhého stupně plné experimentálních pozorování fyzikálních zákonů a jevů. Kde jinde si totiž mohou na vlastní ruce vyzkoušet různé pokusy z optiky, elektroniky, termiky a například aerodynamiky a akustiky. Žáci sedmé třídy si v praxi vyzkoušeli Newtonovy zákony, konkrétně 3. zákon - Zákon akce a reakce, dále si mohli v praxi vyzkoušet výpočet rychlosti maximální a průměrné na běžecké dráze. Díky pomůckám si mohli vyzkoušet i jak funguje moment síly, což jsme si bohužel nemohli ve škole vyzkoušet. Žáci osmé třídy se zase mohli podívat na hydrodynamiku a například na funkci vodojemů, dále si vyzkoušeli funkci vodní turbíny, prohlédli si, jak funguje Archimédův šroub pro přečerpání vody a v praxi si vyzkoušeli funkci infrakamery, učivo právě probírané. S přesahem na látku druhého pololetí si vyzkoušeli, jak funguje spalovací motor a jak vzniká elektrický proud. Žáci devátých tříd se jistě našli v zrcadlovém sále, kde si připomněli optiku – odraz v zrcadle, pochopili Huygensův princip lomu světelného paprsku, zopakovali si šíření zvuku vlněním, magnetismus, fosforescenci a fluorescenci, prohlédli si důkaz toku fotonů světla. Pro žáky devátých tříd to bylo velmi příjemné opakování na konci svého putování po základní škole.

iQ park je doslova plný praktickými ukázkami různých fyzikálních zákonů a zákonitostí. Je velmi vhodné, že žáci si mohli v praxi představit to, o čem jsme si mohli v hodinách bohužel jen vyprávět, protože mnoho pokusů je ve škole neproveditelných. Tato exkurze usnadní žákům lépe a rychleji pochopit jak látku již probranou, tak látku, kterou budeme v budoucnosti probírat.

Na závěr bych chtěl pochválit všechny děti za to, jak se po celou dobu exkurze chovaly. Po celou dobu exkurze jsme my vyučující vnímali kultivovanost a chuť po věděni našich žáků, ba troufám si napsat studentů. Exkurze byla díky nim poučná, přínosná i velmi zábavná.
 

Bc. Matyáš Bittner, Mgr. Robert Weinrich, Mgr. Markéta Sedelmayerová

 

12. března 2012