Beseda s hasiči Středočeského kraje

V rámci preventivních programů na naší škole proběhla ve čtvrtek 8. 3. 2012 beseda s hasiči Středočeského kraje.
Jejich program „Hasík“ se vztahoval na 2. ročník I. stupně a na 6. ročník stupně II. Program byl následující:

Na prvním stupni se žáci dověděli, jaká je práce hasičů, jak je poznáme; měli možnost vidět hasiče v plné výbavě (dýchací přístroj a maska, typický ochranný oděv); dále také, jak je důležité nezneužívat tísňových linek; co dělat, když vidím hasičském auto; který oheň je dobrým pánem a který špatným sluhou a nakonec, jak se zachovat, vzplane-li na mně oděv.
Na druhém stupni byla témata poněkud jiná. Žáci si vyzkoušeli, jak správně nahlásit dopravní nehodu či jinou nebezpečnou událost; k čemu nám slouží národní tísňová linka a k čemu evropské číslo tísňového volání (112); dále byli poučeni o nebezpečí hořlavých látek a jejich možném vzplanutí. Mnohdy totiž nehoří pouze to, co můžeme vidět, ale také výpary, které jsou našemu zraku skryté. Mimo to hasiči popsali žákům svou náplň práce, jaké vzdělání musí hasič dosáhnout, jak probíhá jeho zásah při požáru a zda se cítí ohroženi, když nám pomáhají.
Celý program tímto ukončen není, budou ještě následovat dvě sezení, jedno opět na půdě naší školy a poslední by nám mohlo poodhalit zákoutí hasičské stanice v Kladně. Budeme se tedy těšit, co nového nám další setkání přinesou.
Mgr. Polášková Julie

 

 

12. března 2012