Světový den výživy – opět na naší škole

Dne 16.10.2011 byl Světový den výživy. Připomíná se od roku 1981. Česká republika je členem Organizace pro výživu a zemědělství FAO. Cílem této organizace je zajištění dostatku potravin a pitné vody zejména pro obyvatelstvo rozvojových zemí, zmírnění chodoby a hladu.
My máme to štěstí, že v Evropě podobné problémy neznámě a hlady netrpíme. Potravin a pitné vody je dostatek. Častěji se můžeme setkat spíš s opačným problémem – plýtváním.
Měli bychom dodržovat zásady správné výživy, jak ve škole, tak doma. Omezit tučná jídla, uzeniny, sladkosti a naopak a naopak zvýšit dávky zeleniny, ovoce, luštěnin, rybích výrobků a mléčných výrobků.
Proto tento měsíc bývá ve znamení zdravé stravy a vitamínů.

V naší škole jsme se připojili k tomuto dni už celý minulý týden ve výuce kvízovými otázkami pro děti 1. a 2. stupně, které byly zaměřené na zdravou výživu a zdravý životní styl.

Žáci si v nich připomněli : potraviny prospívající a neprospívající našemu zdraví, potraviny rostlinného a živočišného původu, potravinová pyramida, co je zdravá svačina, kolik tekutin bychom denně měli vypít, jaké ovoce a zeleninu bychom měli jíst, rozdíl mezi tuky, cukry a bílkovinami, co je pečení a vaření, správná příprava jídel, jaké je správné uchovávání potravin, co patří ke správné kultuře stolování a mnoho dalšího.

Ze správných odpovědí bylo dnes 17.10.2011 v atriu školy vylosováno 6 žáků, kteří obdrželi balíček zdravé výživy.
Byli to tito žáci : Hlavsa Marek 1.A, Novák Radim 1.A, Komárková Anna 1.A, Vrbová Eva 5.tř., Nová Michaela 6.tř., Mayrhoferová Alexandra 2.A

Garantem dne : Mgr. Milena Maršnerová

 

17. října 2011