Učíme se cizím řečem

Rok 2001 prohlásila Rada Evropy za Evropský rok jazyků. Od té doby se každý rok 26. září slaví Evropský den jazyků ve 45 členských zemích Rady Evropy.

Cílem Evropského dne jazyků je oslava jazykové rozmanitosti v Evropě a podpora znalosti většího počtu jazyků u občanů. Všude v Evropě se konají akce, které se snaží lidi povzbudit ke studiu nového jazyka nebo ke zlepšení již nabytých jazykových znalostí. Studium jazyků pomáhá nejen při porozumění mezi lidmi, ale přispívá také k překonávání bariér mezi kulturami.

Ve stále více se globalizující společnosti znamená ovládání cizích jazyků větší šance – šance na práci, šance při studiu, šance na lepší život jak ve vlastní zemi, tak i v jiných částech světa.

Zajímavá fakta o jazycích, jazykový kvíz, soutěž o slovo roku, odhalení rozcestníku v atriu, vypuštění poštovních holubů s přátelskými pozdravy v cizích řečech a Óda na radost, coby hudební tečka z pera Ludwiga van Beethovena, jež je od roku 1972 oficiální hymnou Rady Evropy. Takový byl Evropský den jazyků 2011 na naší škole.
Petr Sejkora

 

12. října 2011