Zápis do 1.třídy

Ve čtvrtek 8. února 2007 byl den plný očekávání nejen pro školu, ale zejména pro budoucí prvňáčky i jejich rodiče. Byl totiž zápis do první třídy. Škola se na něj chystala dlouho a pečlivě. A aby byl tento den nezapomenutelný, byl opravdu pohádkový. Pohádkové bytosti – Karkulka, Šípková Růženka, princezny, Mach a Šebestová a další, které ztvárnili deváťáci pod vedením paní učitelky K. Nejedlé, byly nachystány již dlouho před začátkem zápisu. V krásně vyzdobených třídách 1. stupně zas paní učitelky  a pan učitel  připravili vše důležité, aby adepty školství „potrápili“ poznáváním barev, kreslením, počítáním, ověřováním hudebního nadání i dalších důležitých znalostí, které by měl nastávající prvňáček ovládat. Odměnou za statečné výkony  byli pro  všechny děti lvíčci, které se žáky deváté a sedmé třídy vyrobila paní zástupkyně L. Vošmiková.

Úderem 13. hodiny se otevřel hlavní vchod školy a první odvážlivci se svými rodiči byli přivítáni Karkulkou a princeznami, které je celým zápisem provázely. A zájem byl velký. Někteří museli chvíli čekat až se jich Mach, Šebestová, Indián nebo kočička ujme. Tuto chvíli si krátili prohlížením perníkové chaloupky a kreslených pohádkových bytostí. Pro ukrácení chvíle mladších sourozenců, kteří přišli prvňáčky doprovodit, byla ve vestibulu školy nachystána televize, kde se na videu promítaly kreslené pohádky.

Nežli adepti školství prošli všemi disciplínami, jejich rodiče zatím sdělili paní učitelkám všechny potřebné informace o žákovi, a sami se řadu informací o chodu školy dozvěděli. Někteří rodiče byli překvapeni, že si mohou vybrat třídu, paní učitelku i projekt, podle kterého se v první třídě bude vyučovat. Nemuseli se však ihned rozhodnout. Vše si mohou rozmyslet. Čas na to mají až do 19. června, kdy je naplánována první třídní schůzka.

Ve tři čtvrtě na pět přišla poslední zájemkyně o zápis. Byla čtyřicátá první. Poté se škola pro prvňáčky zatím uzavřela a otevře se jim až 1. září. 

Z pohledu školy byl zápis velmi úspěšný. Počet žáků je optimální pro otevření dvou tříd. Počet zapsaných žáků není ještě úplně konečný neboť škola vypsala na 13.2. 2007 náhradní zápis pro ty děti, které onemocněly, nebo jsou s rodiči na horách. Někteří rodiče požádali pro své dítě o odložení školní docházky. To musí ještě posoudit odborník z PPP, neboť paní učitelkám i panu učitelovi se všechny děti jevily jako velmi šikovné a z předškolních zařízení i rodin dobře na školu připravené.

Byl to náročný den pro všechny zúčastněné, ale všichni, jak se zdálo, odcházeli ze školy spokojeni. 

 

9. února 2007