Dopravní výchova ve 4. třídě

Do ZŠ a MŠ Oty Pavla zavítala paní Sandevová z Labyrintu Kladno, aby seznámila žáky 4. třídy s dopravní výchovou. Od věku 10 let se totiž děti mohou jako cyklisté pohybovat samostatně v silničním provozu, a patří tak k nejohroženějším a nejzranitelnějším. Proto jsme považovaly za nutné, aby si osvojily základní znalosti a dovednosti pravidel a chování v silničním provozu.

Výuka probíhá podle metodiky MD - BESIP „Tematický plán dopravní výchovy pro žáky 4. tříd základních škol“.

Při výuce se děti v rámci 5 hodin teoretické přípravy seznámí

s vybranými ustanoveními pravidel silničního provozu, naučí se rozumět významu dopravních značek a signálů.
V praktické části si děti osvojují návyky, jak se v silničním provozu bezpečně pohybovat jako chodci nebo cyklisté.
Na závěr deseti hodinových kurzů děti získávají po splnění podmínek průkaz cyklisty. Školící pracovníci svoji činnost vykonávají od dubna do poloviny června a v měsíci září a říjen.

K výuce dopravní výchovy jsou z jejich strany zajišťovány potřebné výukové materiály a učební pomůcky. BESIP se zabývá dopravní výchovou dětí od roku 1969. Jde o jednu z hlavních činností v rámci preventivního působení na lidského činitele. Hlavním úkolem je výchovné působení zaměřené jak na rodiny, tak na mateřské, základní a střední školy.
Dětem se akce velice líbila a jednou z jejích nejzajímavějších částí byla návštěva dopravního hřiště v Kladně, která se uskutečnila 7. října 2011.
Na hřišti si děti nejprve vyslechly teoretickou přednášku, která se týkala dopravních značek, a poté „hurá“ na kola vyzkoušet si jízdu v městské dopravě.

Všechny děti se vrátily naprosto spokojené a v pořádku a byly plné zážitků z dopravního provozu, který na hřišti řídil pan Hodan.

Na závěr účastníci obdrželi:
- publikace pro děti, rodiče, učitele (slabikář, učebnice, metodické pomůcky)
- plakáty
- samolepky
- reflexní předměty
- výukové DVD
Už nyní se těšíme na druhou etapu, která nás čeká na jaře. Celá 4. třída děkuje paní Sandelové za přednášku a panu Hodanovi za hodiny bezpečnosti, smíchu a také tělesné výchovy.
Tř. učitelka M. Ludvíková

 

8. října 2011