Fyzika a tanec

V úterý 13. dubna jsem se se členy fyzikálního kroužku, účastníky okresního kola fyzikální olympiády a dalšími žáky s hlubším zájmem o fyziku, zúčastnil zajímavého představení v divadle Ponec v Praze. Toto představení bylo malou odměnou za jejich zájem o fyziku.

Nikomu z nás nebylo jasné, co toto divadelní představení může obnášet, a tak si každý ve své bujné fantazii mohl představovat cokoli, co mohlo vyvolávat i obavy z neznámého.

Trochu jsme bloudili ve spleti uliček stověžaté Prahy, ale nakonec jsme divadlo našli. Uvaděčka nás s úsměvem uvítala, ale na naše zvídavé otázky nám odpověď nedala. Světla zhasla a dvě tanečnice za doprovodu klavíristy „začaly“ s výkladem fyzikálních zákonů. Jejich jazykem byl tanec, který korespondoval se světelnými efekty. Padesát minut bylo nepředvídatelných. Najednou jsme pochopili. „Aha, no to je přeci … “. Vše bylo v pohybu a my jsme si uvědomili, že fyzika je všude kolem – a i my jsme fyzika.

Představení skončilo. Světla se rozzářila a diváci, zaraženi údivem, se mohutně roztleskali. „Kdo chce může se s námi podělit o svůj dojem“ řekla jedna z tanečnic. Využil jsem toho a zeptal jsem se svých žáků jaké postřehli fyzikální zákony. Tomáš Vřešťál správně viděl v samotném začátku Dopplerův jev. „A co to je, můžeš nám to vysvětlit?“ ptala se druhá tanečnice. Tomáš se pustil do vysvětlování. Vzápětí se přidávali další naši žáci a povídali o zákonech, které byly tancem ztvárněny.

Zajímavá debata byla ukončena nezbytným časem pro návrat.

Neočekávanou tečkou za pěkným zážitkem byla nabídka režiséra na spolupráci v podobě projektu. Tanečnice nahlédnou pod pokličku výuky fyziky ve škole a my se naučíme některé taneční kreace. Už se velmi těšíme.

Bc. Martin Tancoš, učitel

 

16. dubna 2010