Naši žáci pokořili krušnohorské svahy

Po dvou letech se ZŠ v Buštěhradě podařilo sehnat dostatečný počet zájemců a vypravit pro své žáky lyžařský kurz. Kromě 11 žáků sedmé třídy, kteří mají LVVZ ve školním vzdělávacím programu, jel i stejný počet žáků 5. třídy, aby se kurz naplnil.

Pro uskutečnění výcviku byl vybrán ski areál v Mikulově zvaném „Bouřňák“. Tento resort si naši žáci a učitelé mohli vyzkoušet již minulém roce při jednodenním lyžařském zájezdu, který naše škola pořádala. Mezi výhody areálu patří dostatek a rozmanitost lyžařských tras, krátká vzdálenost z Buštěhradu a v neposlední řadě také nízké náklady na lyžařské permanentky.

Žáci byli ubytováni v Penzionu Mikuláš na nově zařízených dvou a třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Strava v penzionu byla delikátní a děti si ji nemohly vynachválit.

Po seznámení se samotným areálem a okolím se žáci druhý den odebrali poprvé na svah, kde se rozdělili do dvou družstev. Úplní začátečníci se s panem učitelem Sejkorou učili na modré sjezdovce na úpatí Bouřňáku základům lyžování, pokročilí se nechali kotvou vyvézt na červenou sjezdovku, kde pilovali snožný smýkaný oblouk.

Nováčci se učili základním lyžařským dovednostem velmi rychle, nebylo tedy divu, že po zvládnutí kročného oblouku na snazším svahu, mohli pokročit na těžší sjezdovku, kde se setkali se svými spolužáky z pokročilejšího družstva.

Zhruba v polovině výcviku si instruktoři Barták se Sejkorou vyměnili své svěřence. Pokročilí se učili základům řezaných oblouků (carvingu) a druhé družstvo se učilo smýkanému snožnému oblouku. Žáci dělali den ode dne větší pokroky a na konci kurzu mohl o sobě každý (včetně těch, jež stáli na začátku LVVZ na lyžích poprvé) říci, že je lyžař a své lyže ovládá. Tuto skutečnost potvrzuje i fakt, že všichni na konci kurzu zvládli bez potíží a strachu sjet nejtěžší trasu tamního areálu.

Náročný lyžařský program byl prokládán večerním hraním společenských her, psaním deníků, diskotékou zahrnující taneční soutěž, projekcí lyžařských a instruktážních videí a návštěvou tamní posádky horské služby. Děti se zde seznámily se speciálními skialpinistickými lyžemi, saněmi a skútry na převoz raněných a dalšími zajímavostmi. Vrcholem byla pro žáky krátká projížďka na sněžných skútrech. Tuto pro děti velmi zajímavou exkurzi nám zajistila paní Matějovicová, za což jí ještě jednou všichni děkujeme.

Letošní LVVZ se jednoznačně vydařil. Všichni se naučili dobře lyžovat, zažili spoustu legrace, získali kladný vztah k horám a lyžování, a to vše zvládli bez zranění, což je nejdůležitější. Doufejme, že o další podobném akce bude zájem i nadále a lyžařský kurz se bude moci konat i v příštích letech.

Mgr. Václav Barták

 

7. března 2010