Prvňáci a druháci na tradiční vánoční výstavě

Většina lidí před Vánocemi pospíchá nakoupit poslední dárky, uklízí se, peče, zdobí se co se dá. I my ve škole máme napilno. Zdobíme třídy, vyrábíme dárky a přáníčka, připravujeme besídku, proto jsme se rozhodli zastavit na chvíli ten vánoční shon.

Rozjeli jsme se na tradiční výstavu ve skanzenu do Přerova nad Labem „Lidové Vánoce v Polabí“. Interiery všech dobových chalup jsou doplněny scénami, které předvádějí, jak naši předkové prožívali čas adventu a jak slavili vánoční svátky až do Tří králů. Jsou zde předvedeny starodávné dračky a přástky, mikulášské obchůzky, příprava na Vánoce v lidové kuchyni, Štědrý den se všemi zvyky a obyčeji o vánočním čase. Výstava je doplněna mnoha starými i současnými betlémy z nejrůznějších materiálů, ukázkami vánočních dekorací, návody na výrobu ozdob a dárků.

Vrátili jsme se s novou chutí alespoň trochu napodobit a pokračovat v tradicích našich babiček a dědečků. Některé vnímavé děti pochopily, že Vánoce nejsou jenom o dárcích, ale o klidu a pohodě, o tom, dělat jiným radost.

Jana Ručková, tř. uč. 2. B

 

19. prosince 2006