Informace pro rodiče nastupujících žáků do 1. třídy

Vyhodnocením dvouleté práce na tvorbě školního vzdělávacího programu nám ukázalo možnosti, které tento program nabízí. Nejde pouze o „kosmetické změny“, ale o pochopení a identifikování se s jinou filosofií výuky. V neposlední řadě jde i o radost z vlastní práce pedagogů, kteří již nepracují osamoceně, ale většina aktivit se připravuje v týmech.

Vzdělávacím programem v obou třídách bude i nadále školní vzdělávací program „ Vzdělání pro budoucnost“. Lišit se tyto třídy budou pouze v metodách a formách výuky. V 1.A, kde bude třídní paní učitelka Dana Odvárková DiS, se bude vyučovat podle programu „Začít spolu“, včetně genetické výuky čtení. V programu „Začít spolu“ má paní učitelka již osmiletou zkušenost. V 1.B bude třídní učitelka paní Mgr. Iva Leblochová, která bude používat inovativní prvky ve výuce, tj. skupinovou práci, práci na projektech s důrazem na kompetence dané naším ŠVP.

Vzhledem k možnostem, které školní vzdělávací program nabízí, budeme využívat v jedné disponibilní hodině týdně tzv. vnitřní diferenciaci. Žáci obou tříd budou rozděleni do tří skupin, z nichž jedna bude zaměřena na podporu k tvořivému myšlení ve čtenářských dovednostech, druhá na podporu logického uvažování v matematických dovednostech a třetí vyučovací jednotka bude postavena na tvůrčích činnostech. Tyto činnosti nám umožní rozvíjet a uplatňovat v žácích vlastní vnímání, cítění, prožívání, představivost, fantazii a intuici. Všechny tři skupiny budou zaměřeny na podporu talentovaných žáků, kteří přicházejí do školy s určitou znalostí. Skupiny budou vzájemně průchodné a vzhledem k nižšímu počtu žáků bude možno individuálně začlenit žáka, který si bude potřebovat upevnit učivo po krátkodobé absenci.

Kromě těchto aktivit se budou moci žáci zapojit do bezplatných kroužků, které škola každoročně nabízí. Jejich seznam bude k dispozici na začátku školního roku. Předběžně lze počítat s kroužky: sportovním, hudebním, šachovým, dramatickým a dalšími, které budou žákům nabídnuty i ve školní družině.

Žáci se již od první třídy účastní mnoha soutěží, kde mohou uplatnit a rozvíjet svůj talent.

Všemi výše uvedenými aktivitami včetně kvalifikačních předpokladů a zkušeností pedagogů, dalšími aktivitami školy i výsledky našich žáků se můžeme bezesporu srovnávat s prestižními pražskými školami. V tomto názoru nás utvrdily konkrétní informace a výstupy z inovativních škol z celé republiky, jejichž zástupci navštívili v rámci společného vzdělávání výuku v řadě z nich a navzájem se seznámili s podklady zpracovanými ze svých škol. Tyto podklady byly hodnoceny odborníky s akreditací MŠMT. Podklady zástupkyně naší školy Mgr. Lidmily Vošmikové patřily mezi čtyři nejlepší a byly hodnoceny jako nadstandardní.

Bližší informace o práci v prvních třídách mohou rodiče žáků získat na třídní schůzce, která se bude konat v úterý 16.6.2009 od 17.00 hodin v budově 2. stupně.

Mgr. Bc. Věra Sklenářová

 

21. května 2009