Buštěhradské vítání jara se Slávkou Kopeckou

V těchto dnech vrcholí na mnoha místech naší republiky přípravy na devátý ročník mezinárodní akce Noc s Andersenem.

Také buštěhradští milovníci literatury se chopili příležitosti, aby vyjádřili svůj vztah ke knize, k jejímu autorovi a tvůrci.

Žáci a učitelé ZŠ a MŠ Oty Pavla Buštěhrad připravili na úterý 31. března 2009 netradiční setkání s literaturou. Pozvání do informačního centra školy přijala paní Slávka Kopecká, spisovatelka, novinářka a nakladatelka, a svojí přítomností nejen obohatila příjemné čtenářské spočinutí, ale také všem přítomným zprostředkovala setkání s mnoha velikány naší literatury a kultury vůbec.

Děti i dospělí doslova hltali vyprávění o jejích novinářských začátcích, spisovatelských zkušenostech i nakladatelských úspěších.

Žáky i učitele potěšily vzpomínky milého hosta na dobu, kdy navštěvoval buštěhradskou školu.

Na všechny přítomné dolehla tíseň, když se paní Slávka Kopecká rozpovídala o smutku a stesku, které pociťovala coby emigrantka ve Francii po roce 1968. Ovšem nadšení a radost z celoživotní novinářské a literární činnosti posluchače doslova uchvátilo.

Ota Pavel, František Nepil, Jindřiška Smetanová, Vojtěch Steklač, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Vladimír Menšík, Jiřina Bohdalová - ti všichni a mnozí jiní se díky Slávce Kopecké a jejímu vypravěčskému umu vbrzku stali dalšími vzácnými hosty. Zvídavé otázky nebraly konce ...

A nejen ze strany posluchačů - zájem paní Kopecké o čtenářské zkušenosti a zážitky dětí byl velmi bezprostřední a opravdový. Pozorně si prohlédla výstavku čtenářských deníků, se zaujetím si vyslechla působivý přednes básní v podání žákyň Daniely Kótkové z první a Kristýny Jirotkové z deváté třídy a nešetřila chválou po zhlédnutí audiovizuální prezentace života a díla spisovatele Františka Nepila, kterou připravil Dominik Hajn z deváté třídy.

Závěrečný bouřlivý potlesk byl dokladem radosti a nadšení, s nimiž se všichni rozcházeli do svých domovů.

Akce Buštěhradských v mnoha směrech předčila očekávání - a lze jen doufat v podobná další setkání.

Mgr. Drahomíra Klepalová

 

6. dubna 2009