Mladý Demosthenes 2008

Demosthenes byl athénský politik a jeden z nejslavnějších řečníků vůbec. Narodil se asi v roce 384 př. n. l. Ačkoli měl výraznou vadu řeči, v mládí vystudoval rétoriku. Traduje se, že pro překonání svého handicapu vyvinul nesmírné úsilí – při svých řečnických cvičeních si dokonce vkládal do úst oblázky a snažil se překřičet hluk mořského příboje. Podle jeho velmi kritických proslovů proti Filipu II. Makedonskému vzniklo pro značně ostrou politickou řeč označení filipika.

S odkazem na Demosthenovo řečnické mistrovství se letos koná II. ročník soutěže v umění komunikace pod názvem Mladý Demosthenes.

Do školního kola, které proběhlo 18. prosince 2008 v informačním středisku naší školy, se přihlásilo 6 odvážlivců. Soutěžili ve dvou věkových kategoriích a jejich úkolem bylo přednést před odbornou porotou 1 až 2 minutový monolog na libovolné téma.

Marek Hanzlík ze 6. třídy zvolil téma blízké všem patriotům – hovořil o panovnících Buštěhradu. Jeho spolužák Daniel Horák se ve svém projevu zabýval problematikou globálního oteplování. A trojlístek šesťáků uzavřel Vlastimil Rybář, vítěz v mladší kategorii. Jeho projev týkající se týrání zvířat byl hodnocen nejlépe – zvláště schopnost využít tzv. řečnické otázky byla velkým krokem na cestě k vítězství.

Ve starší kategorii vnesla mnoho podnětů pro vznik případné diskuze svým emotivním vystoupením Kristýna Kárníková z 9.B. Spolu s posluchači se zamýšlela nad tím, jak dospělí ovlivňují své děti, a pokusila se zdůraznit zásadní rozdíl mezi prospěšnou radou a vnuceným předsudkem. Michal Hrma (rovněž z 9.B) okouzlil přítomné kultivovaností projevu a vytříbenou technikou práce s hlasem. Jeho příspěvek o tornádech by mohl směle konkurovat leckterému profesionálnímu výkonu známému z oficiálních médií. Pomyslný vavřínový věnec vítězů si však zaslouženě odnesla Kristýna Jirotková z 9.A. Pro své působivé vystoupení na téma „Týrání zvířat“ zvolila Kristýna vhodné jazykové prostředky v kombinaci s odpovídající neverbální komunikací. Přiměřená dávka citu, kterým své pojednání o závažné problematice přístupu člověka ke zvířatům obohatila, u poroty měla nakonec rozhodující slovo.

Závěrem můžeme konstatovat, že z této zajímavé soutěže si odnesl něco každý – vítězové se radovali z knižních odměn, všichni soutěžící získali nové zkušenosti z oblasti rétoriky a porotci Drahomíra Klepalová a Petr Sejkora odcházeli obohaceni o zjištění, že komunikační dovednosti našich žáků jsou na velmi dobré úrovni.

 

19. prosince 2008