Projektový den

Prvním tématem letošních projektů bylo téma „Globální problémy lidstva. Každý třídní učitel se zaměřil na jeden problém přiměřený věku žáků i své aprobaci. Některé třídy se na projekt připravovaly delší dobu, takže byli zasvěceni i rodiče. Ti pomohli například zapůjčením encyklopedií, přístupem na internet, ale i výrobou konkrétních pomůcek. Například ve druhé třídě vyrobil jeden tatínek obrovský model zubu a maminky zase pomohly s šitím polštářků ve tvaru zubů.

Prezentace všech tříd proběhla v tělocvičně, a tak mohli žáci i vyučující porovnat výsledky své práce a seznámit ostatní ze zjištěnými informacemi. Informace o chudobě, nedostatku pitné vody, o negramotnosti, o likvidaci deštných pralesů, závažných nemocech, přelidnění některých částí světa i zjištění, kolik obyvatel bude mít naše republika v roce 2050, byly pro řadu žáků zcela nové.

Současně se ukázalo, že ti žáci, kteří již dělali projekty poněkolikáté se umí jasně a beze strachu vyjadřovat. Téma, které je průřezové ve školním vzdělávacím programu, se tak stalo pro řadu žáků pochopitelnější a nabylo na významu.

Mgr. Věra Sklenářová, ředitelka

 

20. října 2008