Únor u Berušek

V únoru jsme si s dětmi povídali o běžných denních činnostech a tím si ujasnili co a kdy po celý den děti dělají, aby pak večer ulehly do své postýlky.

Při hrách se děti vžily do role maminky, která pečuje o děti, vaří, uklízí a dělá další domácí práce. Také tatínek stále něco opravoval, stavěl a vozil autem.

Děti si uvědomily důležitost práce nejen maminky a tatínka,  ale také paní učitelek, se kterými si přes den hrají, čtou pohádky např. "Jak pejsek s kočičkou pekli dort", ale také paní uklízečky, které denně vidí uklízet a vytírat podlahy. Když je paní kuchařky pozvaly na prohlídku do kuchyně, s údivem komentovaly, že tak velké nádobí a kamna doma nemají.

    Při vycházkách venku děti viděly poštovní doručovatelku, která roznáší dopisy do schránek, ukázali jsme si, kde ordinuje pan doktor, kam chodí s rodiči děti nakupovat, pozorovali bagristu při práci u MŠ, jiný den ucítili kouř z komínů a hned se rozpoutala diskuse o jejich rozměru, účelu a nakonec jsme si řekli, kdo se o komíny stará s říkadlem "Šel kominík". 

    Těchto zážitků děti využily při hrách "Na Pošťáka", "Na řidiče", "Prodavače", "Kuchaře", nebo "Cukráře", který upekl parádní dort z papíru.

    V druhé polovině měsíce jsme si hráli se slovy. Hned od rána si děti prohlížely leporela "Rýmovačky naší Kačky", "Tam na hrázi", "Škola řeči", kde jsme si četli plno říkadel a slova do rytmu vytleskávali. Učili jsme se veršovanou pohádku "O princezně", která  ztratila korále. Děti je princezně pomáhaly najít, vybrat a ty nejhezčí nalepovaly na papír. Stavěly si hrady s věžemi, jezdily na koni, podávaly si ahrály s míčem při pohybové hře s říkadlem "Zlatá rybka", zpívaly si do kroku "Jedna dvě" a všechny obveseloval maňásek "Šašek", který děti naučil žertovné říkadlo s pohybem. Pohádku "Perníková chaloupka" děti znají jako prozaickou a tak je zaujala i veršovaná verze. Z krabice si vyrobily chaloupku a každý si namaloval svůj perníček. Se zájmem si pak o perníkové chaloupce zahrály divadlo. Všechny výrobky jsme si s dětmi vystavili v šatně, kde si je každý může prohlédnout.

  Jana Neumannová

 

1. března 2011