První projekt v Žabičkách 2022

Cílem projektu bylo vzbudit zájem o české pohádky prostřednictvím postavičky Krtka a také rozvoj komunikačních schopností přes leporelo, které si děti vyrobily v průběhu projektu.

Záměrem byla spolupráce s rodiči, kdy jsme zapůjčili 18 knih o Krtkovi do MŠ z Buštěhradské a Kladenské knihovny, které si rodiče s dětmi brali ke čtení domů. Na konci projektu jsme v knihovně uspořádali workshop s diskuzí „Proč dětem číst.“  Završením projektu bude návštěva expozice Zdeňka Milera o Krtkovi v Kladenském zámku, kam pojedeme i s třídou Krtků 22. 4. 2022.

Před začátkem projektu jsme navštívili knihovnu, kde jsme si připomněli, jak s knihou zacházet. Během tří týdnů jsme pak pracovali dopoledne s knihou „Jak Krtek ke kalhotkám přišel“ a při odpočinku děti poslouchaly další příběhy o Krtkovi. Činnosti a hry jsme motivovali čtením. Na zahradě jsme pozorovali krtince, děti nadšeně hlínu poznávaly a zkoumaly. V průběhu aktivit jsme vyrobili leporelo, při kterém si děti rozšířily slovní zásobu, a učili se knihu číst pomocí obrázků.

Workshop s rodiči byl podnětný pro všechny, rodiče diskutovali, ptali se a došli jsme hlavně k odpovědím, proč je četba v raném věku velkým přínosem. Kromě ukázky řízeného čtení jsme si společně zahráli hru „Na krtka“ a v závěru si děti vyrobily zápich krtka v krtinci.

Přes velkou nemoc dětí v průběhu projektu byly cíle i díky rodičům splněny. Naše MŠ je už zapojena i do celorepublikového projektu Celé Česko čte dětem, kde najdou všichni náměty, proč i jak rodiče a děti v četbě podpořit.

Lucie Strnadelová

 

26. dubna 2022