Březen v MŠ

I když začátkem března nevypadalo, že se blíží první jarní den, tak přeci jen ve třídách a šatnách vystřídaly sněhuláky a sněhové vločky sněženky, kuřátka, kachňátka a usměvavá sluníčka. Ze tříd se ozývala říkánka Zimo, zimo táhni pryč..., tak kluci a holčičky zaháněli zimu. Teplého počasí a slunečních paprsků jsme se však dočkali až opravdu téměř s příchodem prvního jarního dne. To už jsme se začali připravovat na blížící se velikonoční svátky. Děti  sely osení, vyráběly velikonoční přáníčka, zajíčky, malovaly kraslice. Krtečkové navštívili obyvatele DPS Buštěhrad, kde krátkým kulturním programem a malým dárkem potěšili. Ale i v tomto měsíci jsme pracovali s integrovanými bloky Hudba a divadlo, Kniha je můj kamarád.

Děti se seznámily s různými druhy loutek, pokoušely se o dramatizace známých a oblíbených pohádek a příběhů.Při vyrábění loutek a divadelních kulis využívaly různé druhy materiálů a pracovních technik.Seznámily se s určitými hudebními nástroji a pokusily se vytvářet svůj vlastní hudební doprovod k oblíbeným písním. Děti, které navštěvují hudebně pohybový kroužek, svým kamarádům předvedly své dovednosti a zahrály na flétny.

Během bloku o knihách, děti navštívily místní knihovnu a seznámily se s prací knihovnice, což využívaly během námětové hry Na knihovnu.Pro tuto hru si děti přinesly z domova své oblíbené knihy, naučily se je podle obsahu třídit do svých knihovnických regálů.Všichni si uvědomily důležitost šetrného zacházení s knihou.Seznámily se s některými autory a ilustrátory knih, se kterými ve školce pracujeme a děti je také znají z domova či z filmového zpracování.Děti si vyrobily knihy se svým vlastním příběhem a ilustrací.

V měsíci březnu děti zhlédly tři pohádkové příběhy od profesionálních divadelních společností.Velkým zážitkem byla pro děti návštěva kladenského divadla Lampion, který prošel generální úpravou a děti se v divadle cítily velmi dobře a spokojeně.

 

8. dubna 2010