Krtečci: Kniha je můj kamarád 15. - 19.března 2021

       

Předčítejte dětem před spaním aspoň 20 minut.

Četba knihy je nepostradatelná pro vývoj dítěte. Pravidelné čtení rozvíjí jazyk, slovní zásobu, vyjadřování, zlepšuje soustředění, paměť…

 

Představení oblíbené knihy.

Úkol pro děti: vybrat si a představit oblíbenou knihu, říct o čem kniha je, co je zaujalo. Můžete natočit a poslat na FB stránky třídy. Knihu nám děti představí ve školce po otevření.

Povídejte si podle obalů knih – obrázků, o čem bude obsah příběhu.

 

Výrobu ručního papíru zvládnou děti od 4 let.

Starý papír, plata od vajec, ruličky z toaletního papíru natrháme na malé kousky namočíme nejméně na dvě hodiny, lépe přes noc v nádobě.

Rozmixujeme tyčovým mixérem nebo v mixéru na kaši

Vymačkáme přebytečnou vodu a kaši rozložíme na pevnou podložku, prkénko, noviny pokryté utěrkou. Překryjeme další utěrkou a válečkem vytlačíme zbytek vody.

Placku necháme schnout na teplém místě.

Hotový papír můžeme zastřihnout, vytvořit záložku, přání, obal knihy.

 

Krteček – Zdeněk Miler

Kladno oslavuje 100. výročí narození autora postavy Krtečka. Podívejte se s dětmi na krátký film „Jak Krtek ke kalhotkám přišel“. Po skončení filmu se zeptejte, jak pečoval o len, která zvířátka mu pomohla, co všechno našel. Pokud máte knihu, pracujte stejně.

 

Na stránkách „Celé Česko čte dětem“ najdete tipy pro rodiče i děti, jak vést ke čtení, seznamy knih dle věku, audioknihy, soutěže.

 

  Lucie Strnadelová

 

 

 

15. března 2021