Podzimní aktivity ve třídě Krtků

Ranní činnosti trávily děti házením kaštanů do proutěného koše, stolní hrou Ježci, skládáním puzzle stromu kaštanu, sudoku přírodnin, prohlížením knih o lese a také pozorováním hejna ptáků kroužících brzy ráno za okny školky.

Cvičení jsme si užili s písněmi Já do lesa nepojedu, Na tý louce zelený, Běží liška k Táboru a společnou dramatizací pohádky O Červené Karkulce a O perníkové chaloupce. Na podzim jsme se naladili také skladbou Čtvero ročních období – Podzim od A. Vivaldiho. Jako prevenci plochých nohou jsme si postavili překážkovou dráhu s použitím balančních prvků a přírodnin, které jsme také pomocí prstů na nohou přemisťovali. Relaxaci jsem dětem zpříjemnila poslechem jiné části podzimní skladby od A. Vivaldiho, poslední den pak zpěvem Mravenčí ukolébavky.

V hlavní řízené části jsme se věnovali rozhovorům o lese, procvičováním hlásek při poznávání zvířat žijících v lese a jeho okolí, řízeným čtením knihy Ježeček jde do světa, nácvikem písně Datel, pracovním listům s lesní tématikou na procvičování počtů. Výtvarná aktivita proběhla po přečtení pohádky Spadlístek a Malovánek, kdy si děti vystřihly a namalovaly javorové listy. Společně pak někteří namalovali s naší asistentkou Věrkou strom, který nám spolu s listy zdobí chodbu.

Pobyt venku jsme si užili ve Větrolamu za školou, kde jsme poslouchali a pozorovali ptáky, chodili jako mravenci v zástupu slalom mezi stromy a hráli si s přírodninami.

Některé hry, činnosti a písničky si užijeme znovu při odpoledním odpočívaní, protože jeden týden mi na podzimní aktivity spojené s lesní tématikou s dětmi nestačí.

Lucie Strnadelová

 

20. října 2020