Poučné setkání Krtečků

Krtečkové se vydali na vycházku do zámeckého parku, aby tam  hledali a sbírali kaštany, které každým rokem předávají panu myslivci  pro lesní zvířata na zimu. 

Hned na začátku příchodu do parku nás zaujal pán, který se díval dalekohledem do korun stromů. Po oslovení pána jsme se dozvěděli, že je to amatérský ornitolog, a pozoruje ptáky, kteří se v parku vyskytují. Řekl nám, že má velkou radost, protože zahlédl vzácnou  ŽLUNU zelenou, popsal  nám ji jak vypadá a že je to lezec, také se rozpovídal o druzích ptáků z místního zámeckého parku. A tak se Krtečkové dozvěděli, že je možné tu zahlédnout mimo jiné DUDKA, SÝKORKU koňadru, LEDŇÁČKA, který hnízdí kolem rybníka ve výmolech odkud loví ryby, hnědého REHKA domácího s rezavými ocasními pírky, který když se bojí, tak vydává sekavé zvuky a tělem jakoby cvičí –  legračně se přikrčuje. Pro pobavení dětem řekl, že dělá „Ramba“. Ukázal nám krásné obrázky ptáků .

Poučil nás také o tom jak rozpoznáme z dálky VRÁNY a KRKAVCE – vrány se vyskytují v párech a krkavce zahlédneme pouze v hejnech.

Po slovech pana amatérského ornitologa „ je to krása ta příroda „ jsme poděkovali za pěkné  a poučné vyprávění  a rozloučili se.

Je nutno dodat, že první kaštany pro zvířátka máme už nasbírané.

Kéž by bylo takových setkání a vycházek více!

Šímová Jitka

 

4. října 2020