Březen v MŠ

Od rána, po příchodu do svých tříd se děti těšily až si půjčí převleky princezen, princů, čepičky zvířátek či loutky, ať marionety, maňásky nebo javajky a zahrají si vlastní divadlo. Celých prvních čtrnáct dní v březnu jsme pracovali s tématem Divadlo a navázali na předchozí téma Hrátky se slovy. Kluci a holčičky se seznamovali a poznávali různé druhy loutek, učili se s nimi zacházet. Některé loutky si děti také vyrobily a měly z nich radost. A protože opravdový herec musí umět správně vyslovovat a modulovat řeč, hlas, procvičovaly si děti tuto dovednost nácvikem různých říkadel, básniček i veršovaných pohádek, také nových písniček.

Další dva týdny bylo na řadě téma Kniha je můj kamarád a knihovna. Během těchto týdnů se děti učily správně a šetrně zacházet s knihou, seznamovaly se s různými knižními žánry a autory dětských knížek, navštívily místní knihovnu. Paní Čermáková děti knihovnou provedla, seznámila je s prací knihovnice a připravila pro každého malý dárek. Na oplátku děti paní knihovnici nakreslily veselé obrázky.

V každé třídě si děti vytvořily vlastní knihovnu z knih, které si přinesly z domova a podle jednotlivých žánrů je uspořádaly. Ve třídě Krtečků si největší zájem získaly naučené encyklopedie a knihy s příběhy dětských hrdinů. Encyklopedii o vesmíru děti využily jako inspiraci k zpracování do výtvarné soutěže dětí. Na pokračování poslouchají dodnes četbu knihy Tajemství proutěného košíku. S chutí si každé dítě vyrobilo vlastní knihu a Krtečkové také záložku do knihy.

 

7. dubna 2009