Leden v MŠ

Po vánočních svátcích jsme se opět sešli se svými kamarády a p. učitelkami ve svých třídách.Vánoční obrázky, které zdobily třídy, šatny, okna a ostatní prostory mateřské školy, vystřídali sněhuláci, sněhové vločky, sáňky, tučňáci, vyzdobené rukavice a ve třídě Žabiček  velký papírový domeček se zamrzlými okny a rampouchy.

6. ledna jsme si si dětmi připomněli krásnou tradici Tří králů. Leden, který byl letos opravdu ledový jsme pracovali s integrovaným blokem Krásy zimy, Zima v pohádkách a Zimní sporty.Holčičky a kluci se seznámili s vlastnostmi vody a jejími proměnami a účinkami mrazu a vlastnostmi sněhu.Velmi se nám líbil sníh, ze kterého měly děti ohromnou radost a užívaly si ho při pobytu venku.Zdokonalovaly se v obratnosti při klouzání se na zamrzlých kalužích.Také mokrý sníh byl pro děti příležitostí pro hry s ním a stavby sněhuláků se dařily.Asi největší radost měly děti z čerstvě napadaného sněhu, do kterého vyšlapováním vytvářely zajímavé obrázky. Moc rádi pozorovaly stopy různých zvířátek ve sněhu na poli za naší mateřskou školou.

Ve třídách se děti seznamovaly s pohádkami o zimě - např. O dvanácti měsíčkách, Sněhurce, O rukavičce nebo Sněhovbé královně. S těmito pohádkami se děti možnost vyjádřit a zdokonalit v různých oblastech svých dovedností.Velmi zdařilé byly ilustrace, výroby pohádkových kulis, zvládnuté nové písničky a básničky.Naučily se i nové pohybové hry.

Krtečkové se zdokonalovali při těchto činnostech v dovednosti a schopnosti pracovat ve skupinách, kdy si osvojovali schopnost pracovat samostatně a domluvit se na společném řešení.Při tomto způsobu práce si každá skupina dětí zvolí svého " velitele ", který je pověřen skupinou dětí koordinovat společnou činnost.Je pořeba kladně ohodnotit schopnost dětí takto pracovat!Ať se všem dětem i nadále daří.

 

30. ledna 2009