Medvídci na výletě

Medvídci si počkali na svůj výlet až na úplný závěr školního roku. Vypravili jsme se za zvířátky do ZOO v Zájezdu.

Od pana průvodce, který nám o zvířátkách povídal, jsme se dozvěděli mnoho zajímavých nových informací.

Například o andulkách, které jsou vyšlechtěny do různých barev a podob, že ty nejdražší jsou ty, které mají původní žluto-zelenou barvu.

Překvapilo nás kolik mláďátek se podařilo v ZOO odchovat. Svá miminka nám ukázali třeba lemuři a surikaty. Dozvěděli jsme se proč mají lemuři tak dlouhé ocasy, že dvě surikaty se jmenují Mňága a Žďorp a že hodně zvířátek sponzorují žáci z naší základní školy.

Věděli jste, proč se některé opičky rozhodly, že zůstanou maličké? Protože v přírodě, kde původně žily, jsou nejlepší plody na těch nejtenčích větvičkách stromů, kam těžší zvířata nemohou.

Kromě venkovní expozice jsme si prohlédli také terária. Děti si dokonce pohladily velikého leguána Vaška, kterého mezi nás pustila jeho ošetřovatelka a nakrmila ho banánem.

Viděli jsme mnoho chameleonů, zjistili jsme, že mají kůži zbarvenou podle toho, kde původně žili - světle zelení v listí mladých stromů, tmavě hnědí zase na kůře těch vzrostlých. O tom, že dovedou měnit barvu a dívat se každým okem jinam, už děti věděly.

Pro paní učitelky byla zajímavá informace, že reportér z National Geografic, který ZOO nedávno navštívil, řekl, že tolik druhů chameleonů (15) pohromadě, je minimálně evropským unikátem.

Tento výlet byl naší poslední letošní akcí, utekl stejně, jako celý školní rok.

Přejeme všem krásné léto a po prázdninách na shledanou.

 

Iva Hrazdírová

]
 

4. července 2018