Září v mateřské škole

V pondělí 1. září jsme se opět sešli po prázdninách v naší mateřské škole. Třídy čekaly na děti vesele vyzdobené, třída Krtečků byla nově vymalovaná veselými barvami a ve třídě Žabiček děti čekaly nové stoly a židličky. Většina dětí se do mateřské školy těšila. Nejmladší děti Berušky si na prostředí školky teprve zvykají. Děti se seznamují se svými novými učitelkami, poznávají nové kamarády a učí se s nimi hrát, dělit se o hračku a společně pracovat. Co je pro některé holčičky a kluky nejtěžší? Učit se být určitou dobu bez maminky.

Žabičky a Krtečkové již většinu svých kamarádů znají a paní učitelky také, ale v nové třídě bylo potřeba se seznámit s dodržováním stanovených pravidel chování, která si všichni stanovili v prvních týdnech pobytu v MŠ.

Ve všech třídách se děti naučily třídní hymny, Krtečkové si vytvořili třídní album. Poznávali prostředí tříd a přilehlé  prostory, navštívily školní kuchyni, kde jim paní kuchařky připravují zdravá a chutná jídla. Navzájem se děti pochlubily ostatním kamarádům svojí novou třídou.

Všechny děti se seznámily se svojí novou značkou, jmény kamarádů ze třídy i paní učitelek, starší se procvičily ve znalosti své adresy i adresy mateřské školy. V souvislosti se zvýšeným výskytem onemocnění žloutenkou byly děti upozorněné na nutnost dodržování hygienických návyků a desinfekce rukou.

Na vycházkách poznávaly své město, významné budovy v něm, orientovaly se v blízkosti školky. Uvědomovaly si rozdíl mezi městem a vesnicí. Seznamovaly se s dopravními značkami pro chodce i dopravní prostředky, s pravidly bezpečného pohybu na ulici. Pracovaly také s integrovaným blokem Na zahradě, na poli v němž si obohatily znalosti o zelenině, ovoci a jejich významu pro lidské zdraví.

Obohatily si repertoár písniček a básniček, výtvarně zpracovávaly své nové vědomosti. Výtvarná a pracovní díla dětem zdobí všechny šatny.

 

6. října 2008