Květen v MŠ

Na začátku měsíce května jsme s dětmi navštívili kladenské divadlo Lampion a pohádku Čert a Káča. Pohádka byla velmi hezky zpracovaná a děti ji využily ve svých dalších třídních činnostech. Pracovaly také s tématem Moje město, kdy si uvědomovaly a poznávaly rozdíl mezi městem a vesnicí. Hojně využívaly své vlastní poznatky z různých soukromých výletů a pobytů ve městě i na vesnici.

Na vycházkách se poznávaly významné budovy našeho města, dozvěděly se o významu těchto budov. Je nutno podotknout, že o některých budovách měly děti povědomí, věděly k čemu slouží a jaká instituce se v nich nachází. Kreslily plán okolí mateřské školy, řešily orientační labyrinty. Všem se líbila vycházka do Starého hradu. Druhou neděli  slavily všechny maminky svátek a tak děti vyrobily  pro své maminky, ale i pro maminky v DPS Buštěhrad dárky, které předaly. V DPS přiadaly také krátké kulturní vystoupení. Ve třetím týdnu měsíce května děti určovaly různé předměty a věci kolem nás, kdy se procvičovaly ve slovním označování předmětů a věcí, jejich účelech a vlastnostech.

Krtečkové si vyslechli pohádku O třech citrónech od K.J.Erbena, kterou dále zpracovávali ve svých denních aktivitách, Žabičkám se líbila pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Svými schopnostmi a dovednostmi  tuto pohádku mimo jiné zdramatizovaly. Obdobnou formou zase Berušky pracovaly s pohádkou O třech medvědech.

Koncem května jsme se s dětmi věnovali tématu Den dětí, kdy si děti navzájem vyráběly drobné dárky. 28. května se děti vydaly na pěší výlet do Lidic, kde se v místním památníku konala akce Vyhlášení výsledků soutěže Dětské výtvarné práce. Děti měly možnost zúčastnit se různých soutěží  v zahradě Lidického památníku a podívat se na netradiční pohádku Popelka, při které ve dobře pobavily.

Společně jsme tento svátek oslavili celodenním výletem do ZOO Praha, sportovními soutěžemi na školní zahradě a rozloučili jsme se s kamarády, kteří po prázdninách odchází do prvních ročníků základní školy. Všem těmto akcím bohužel nemohli být přítomni kamarádi, kteří byli doma nemocní s neštovicemi. Ale i na ty čekají ve školce dárky ke Dni dětí.

 

9. června 2008