Březen v MŠ

První týden v měsíci březnu se děti seznámily s tématem Já a kniha, knihovna. Děti se seznámily s autory dětských knížek. Většina kluků a holčiček si přinesla do školky svoji oblíbenou knihu. Prohlédly si ji a p. učitelka jim pohádku nebo příběh přečetla a potom s vyslechnutým textem pracovaly.

Společně si prohlédly školní knihovnu a starší děti se naučily knihy rozlišovat podle žánru. Oblíbená byla námětová hra Na knihovnu a velice zdařilá byla leporela, která si děti vyrobily. Samostatně vymýšlely příběhy a ilustrovaly tzv. vlastní knihu.

Již od počátku března se všichni začali připravovat na jaro. Sněhuláky a sněhové vločky na oknech tříd nahradila veselá zvířátka, jarní květiny a motýlci.

Děti se těšily na Velikonoce, vyráběly velikonoční přáníčka, zajíčky, kuřátka, ozdobné kolíčky, slepičky, sely osení a zdobily vejce. Seznámily se s velikonočními tradicemi a během Pašijového týdne dodržovali Krtečkové lidové tradice. Krtečkům se nejvíce líbilo Modré pondělí, Žluté úterý a Hádavá středa se Zeleným čtvrtkem.

Předškolní děti nezapomněly na seniory v DPS Buštěhrad a navštívily je s krátkým kulturním programem a dárky.

Poslední téma měsíce března byl Hudební koncert, kdy se všichni seznamovaly s hudebními nástroji a hrou na některé z nich. Vlastní hudební doprovody známých písní si vyzkoušely hrou na dětské hudební nástroje. Děti, které navštěvují v MŠ hudebně pohybový kroužek, se měly možnost předvést svým kamarádům. Procvičily se v hudebních, pěveckých, pohybových ale i sluchových dovednostech. Nejstarším se líbila hra Na střídavou hudbu, při které bylo důležité rozlišovat pravou a levou stranu, což dělá dětem značné potíže.

V pátek 28. března naší školku navštívila paní Hakenová se svými marionetami a hudebním představením Hudba kolem nás.

Všechny nové poznatky a schopnosti si děti samozřejmě procvičovaly také během vycházek a odpoledních činností.

 

31. března 2008