První letní den u Krtečků

Dne 21. června jsme s dětmi přivítali léto, zároveň řekli jaru  „nashledanou příští rok“. Charakteristické znaky děti velmi správně určovaly podle třídního kalendáře ročních dob. Zopakovaly si konkrétní písně, básně k daným ročním měsícům. Hlavně u jarního období jsme měli možnost si zrekapitulovat proměny přírody. Maminka Ondráška nám pomohla se přenést do polí a zjistit, jaká tam probíhá proměna na začátku léta. Přinesla na ukázku vzrostlé rostliny, které jsou seté a rostou  na poli - například mák a jeho semínka, ječmen, pšenici a semínka, žito, oves, řepku olejnou a semínka, pelušku neboli hrách polní, hrášek, svazenku ( výborné zelené hnojivo) a len s jeho semínky.

Děti si vše se zájmem prohlédly, osahaly, pohladily semínka a určily jejich vzájemnou velikost. O máku si zahrály taneční hru Čížečku, čížečku, aby upevnily poznatky o tom jak se mák seje, roste, kvete….

U lnu jsme vzpomínali na krtečka jak si přál kalhotky s velkými kapsami. Při prohlížení žita, ječmene, pšenice a žita jsem děti seznámila s taneční hrou  Víte-li pak jak sedláček obilíčko… Měli jsme možnost seznámit se s užitkem každé z rostlin a uvědomit si jejich důležitost pro lidský život.

 

Jitka Šímová

 

 

22. června 2017