Tradiční řemesla v Beruškách

Letos si děti vyzkoušely tradiční řemesla. Navštívili jsme Pasířství, kde nám pan kovář vykoval na kovadlině hřebík a lístek. Děti viděly celý postup práce, proč se železo rozžhaví a potom ochladí, pojmenovávaly nářadí, které si mohly i potěžkat.

V ranních činnostech jsme hráli námětové hry v kuchyni a obchodě. Používali jsme k tomu knoflíky, které děti počítaly, vařily s nimi, platily nebo si je navzájem vyměňovaly.

Při skupinové práci, která je moc bavila, si vyrobili kluci jako krejčí a holky jako švadleny šaty z papíru. Na konci zhodnotili výrobek svůj i druhé skupiny a dokázali také hodnotit svoji práci i zapojení.

Při práci s hlínou jsme si zahráli na hrnčíře. Stojánky i mističky už čekají na vypálení, už se těšíme, až je pomalujeme.

Do třídy nám jeden tatínek vyrobil tkalcovský rámeček, na kterém tkáme kobereček. Netradiční formou si děti procvičují jemnou motoriku. Některé si při práci zpívají píseň „Pletla, jsem, pletla jsem, proplétala jsem“, kterou jsme se naučili. Kdo by si chtěl tkaní vyzkoušet, je u nás vítaný.

Lucie Strnadelová

 

8. února 2017