Zimní sporty v Beruškách

Ve světě Zimní olympiáda neprobíhá, ale v Beruškách jsme si ji chtěli vyzkoušet. První den si děti vybarvily startovní čísla. Podle čísel se pak řadili při nástupu. Soutěžící se rozdělili do družstev podle světadílů, které každé ráno poznávali na mapě spolu se zástupcem zvířete. Vymysleli si pokřik s pohybem, kterým se prezentovali s barevnou čelenkou podle světadílu. Zahájení proběhlo „zapálením“ olympijského ohně a jeho postupným předáváním, kdy se děti představovaly celým jménem i s adresou bydliště, kterou už většina zná.
První olympijská disciplína, kterou děti hrály každé ráno, byl hokej. Rozdělili si role rozhodčího, trenéra a nezapomněli se střídat se všemi, kteří chtěli hrát i když neměli vlastní hokejky. Po hokeji si děti „ledovou plochu“ uklidily. Lyžování na dřevěných kostkách a krasobruslení při poslechu Vivaldiho zimní skladby z CD Čtvero ročních období bylo na programu další den.  Krasobruslení se účastnili jednotlivci i páry, vzájemné bodování bylo vždy vysoké, děti se odměňovaly i potleskem. Bruslení na ledě jsme si vytvořili také na obrázku s pomocí inkoustu a zmizíku.
Skoky na lyžích byly podle dětí při závěrečném vlastním hodnocení nejtěžší disciplínou. Jednodušší to bylo s papírovými skokany na lyžích z lego kostek. Poslední den jsme si zahráli Curling. Tato olympijská disciplína se v našem provedení s ledovými barevnými bábovičkami, které jsme si vytvořili, líbila všem dětem. Děti se radily, povzbuzovaly. Hráli jsme, dokud se led nerozpustil. V Curlingu vyhrál tým zastupující Evropu a tak jsme si po předání medailí vyslechli státní českou hymnu. 
Sportování jsme si opravdu užili a mnohému se i naučili. SPORTU ZDAR!

Lucie Strnadelová

 

23. ledna 2017