Spaní ve světě mořských víl a princů

 

Na základě dotazů rodičů, jak vypadalo první spaní ve školce, uvádím podrobnější informace o celém průběhu. Už začátkem týdne jsme si četli a poslouchali různé verze příběhu O malé mořské víle, převážně od H. CH. Andersena.

V pátek v 18hod se nás sešlo na spaní ve třídě Berušek i se mnou dvacet. Pomocí modrých dek, polštářů, „podmořského“ tunelu a velikých papírových ryb, které děti vyráběly, se herna proměnila v moře. Nejoblíbenějším místem byl stoleček se zrcadlem se šperky z moře, kterými se malé víly zdobily, také malé růžové křeslo zapůjčené rodiči a tunel.

Po příchodu si děti začaly vyrábět mořské koruny. Koruny děti mohly ozdobit skutečnou mušlí nebo úlomkem korálu, ty hledaly v písku. Dle zájmu si pak někteří skládali puzzle mořské víly, skleněnou mozaiku nebo si prohlíželi knihy o podmořském světě.

Po 19hod jsme začali večeřet. Děti se dělily o pečivo, nabízeli ovoce i zeleninu a skoro všichni snědli uvařené křepelčí vajíčko darované jednou maminkou. Na závěr ochutnali čokoládovou roládu. Pak následovalo čištění zubů a ukládání do postýlek. Některé děti se začaly bát po ztlumení světla i přes rozmístění malých „ochranných“ světýlek. Místo čtené pohádky o víle Ariel jsem jim vyprávěla pohádku o dětech z podmořské školky, které chtěly poprvé spát v „pozemské“ školce a aby se nebály, tak jim paní učitelka zpívala píseň O andílcích, kteří je hlazením uspávali. Děti postupně usínaly, nejvytrvalejší kolem pul desáté. Noc proběhla v klidu s drobnými procitnutími. Až na jedno krátké postesknutí, nikdo neplakal.

Ráno jsme zahájili sezením na zemi v kruhu (tzv. ranním kruhem) a povídali si, jak se nám noc líbila, co se komu zdálo. Pak jsme si posílali a prohlíželi mořské mušle, korály, škebličky a velikou hvězdici. To už začali přicházet rodiče, kteří se s námi společně nasnídali, protože večer přinesli velké množství upečených dobrot.

Domů si děti odnesly lasturku s perlou z marcipánu vyrobené jednou maminkou.

I díky angažovanosti a vstřícnosti rodičů, tak děti prožily ve školce krásnou noc.

Lucie Strnadelová

 

12. dubna 2016