Vítání ptačího zpěvu - 2009

Skupina dětí z ornitologického kroužku prožila dnes krásné dopoledne. Cesta za ptačími hlasy vedla prosluněným, ale vzhledem k časným ranním hodinám, velmi studeným lesem.

Většinu pěvců pomohl určit a označit dětem i ostatním milovníkům přírody zkušený ornitolog, člen ČSO, pan Milan Tichai z Rakovníka.

Všichni se dočkali slibovaného a předem ohlášeného překvapení. U jezírka v Libušíně se podařilo odchytit do připravených ornitologických sítí několik opeřenců, a tak mohlo dojít k tradičnímu kroužkování. Tentokrát odletěl s novou ozdobou na noze od kroužkovatele - Stanislava Lepiče ze Záchranné stanice AVES v Brandýsku - strnad, stejně jako nádherná samička dlaska.

V další části dopoledního programu se dětem věnoval pan Luděk Hora z Naučného střediska ekologické výchovy Kladno - Čabárna. Pod jeho vedením poznávaly a určovaly nejznámější pěvce podle popisu a vycpanin. Úspěšné odpovědi byly oceněny velmi zajímavými odbornými letáčky, brožurami a časopisy.

Děkuji organizátorům za pěkné zážitky a všem rodičům za bezchybnou spolupráci. Paní Rohlové pak za doprovod i pomoc při dopravě dětí z Buštěhradu a zpět.

Anna Holeyšovská
vedoucí vychovatelka

 

3. května 2009