Rozšíření sbírky kaktusů

Netrpělivé děti poposedávaly u stolů a stále přerovnávaly pinzety, popisovače a další pomůcky, které potřebuje každý kaktusář při sázení nových rostlin.

Byl pátek 6. června 2008 a pan Ing. Pavel Stříbrný, který k nám vážil cestu až z Prahy, právě vcházel do třídy mezi děti s obrovskou krabicí, ve které se ukrýval opravdový poklad. Tvořila ho záplava krásných i vzácných sbírkových kaktusů a vzrostlých semenáčků.

Při rozbalování se dostalo všem zasvěceného výkladu o tom, jak s kaktusy správně zacházet a jaký substrát připravit pro různé druhy. Děti se pochlubily svými výpěstky, ukázaly, čím hubí škůdce. Stále však pokukovaly po stolech, na kterých bylo množství pichlavých kamarádů.

Byli jsme všichni zaskočeni tak velkým darem. To, že nás čeká týden usilovné práce při sázení a uspořádání sbírky, nikomu nevadilo. Šest dětí z kaktusářského kroužku bylo ještě v tento den na škole v přírodě. Bude to pro ně velké překvapení, až se vrátí a uvidí, jak usilovně pracovali prvňáčci a několik starších žáků.

Čas přímo letěl a nezbývalo, než poděkovat a rozloučit se s naším vzácným hostem, velmi zkušeným kaktusářem, který již v loňském roce dětem slíbil a zaslal semena kaktusů pro jarní výsev. Jeho návštěva u nás jistě nebyla poslední. Dopisujeme si a až bude opět naše tradiční výstava kaktusů a sukulentů, jistě se přijede podívat.

Anna Holeyšovská
vedoucí vychovatelka ŠD

 

9. června 2008