Státní svátek - 28. říjen v Lidicích

Den vzniku samostatného státu se každoročně slaví 28. října a tento den je státním svátkem České republiky. Proto dnes v dopoledních hodinách došlo k jeho připomenutí, při kterém se potkali v centru obce Lidice místní obyvatelé, ale také obyvatelé z okolních obcí. Přítomné přivítal místostarosta Lidic, pan Tomáš Skála.

Následovalo hudební vystoupení dětí ze souboru Duha. Přednesly nově nastudované písničky. K jejich bezchybnému provedení přispěl zcela určitě význam a důstojnost celé akce, velká podpora posluchačů, rodičů, prarodičů a dalších hostů, ale také velice příznivé počasí. 

Po projevu paní starostky Veroniky Kellerové se účastníci této vzpomínkové akce vydali na pietní území, položit věnec k Pomníku padlým lidickým občanům v 1. sv. válce. Při cestě kolem Pomníku dětským obětem války, od významné akademické sochařky, paní M. Uchytilové, se děti ze souboru zastavily u soch, kde položily kytici. 

Poslední zastavení pak bylo u Pomníku padlým. Kromě položení věnce, kterého se ujali Junáci, zazněla velice zajímavá citace z kroniky obce. Přednesl ji místostarosta obce Lidice, pan Tomáš Skála a potvrzovala historickou i společenskou provázanost Lidic a Buštěhradu.

Dopolední akce rozšířila dětem znalosti, které získaly při vyučování a posílila kompetence občanské. Při nich dochází k poznávání, respektování a oceňování našich tradic, ale také kulturního a historického dědictví.

 

Děkuji všem rodičům za doprovod svých dětí.

Děkuji OÚ Lidice za přizvání k této akci a za milé odměny pro děti.

 

Anna Holeyšovská, vedoucí vychovatelka

 
 

28. října 2016